wild_boars

Οι ντόπιοι αγρότες καλλιεργούν σιτάρι και τριφύλλια, με τις ζημιές που προκαλούνται από την παρουσία αγριόχοιρων να είναι σοβαρές.

Δεν έχει τέλος το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης με την παρουσία αγριογούρουνων τα οποία καταστρέφουν συστηματικά τις καλλιέργειες.

Όπως λένε αγρότες της περιοχής δεν είναι μόνο αγριογούρουνα που κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο των Κρουσίων, προς αναζήτηση τροφής, αλλά και αγέλες από αυτά ζουν πλέον μόνιμα στην παραλίμνια περιοχή στους πρόποδες βουνού, όπου εκτείνεται κυνηγετικό καταφύγιο και απαγορεύεται το κυνήγι με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί από τα άγρα ζώα, που έχουν εναρμονιστεί με το περιβάλλον.

Στην περιοχή οι ντόπιοι αγρότες καλλιεργούν σιτάρι και τριφύλλια, με τις ζημιές που προκαλούνται από την «επέλαση» των αγριογούρουνων να είναι σοβαρές. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που λιγοστεύει χρόνο με το χρόνο και η καλλιέργεια καλαμποκιού αν και το έδαφος ενδείκνυται.


«Έχουμε φτάσει στο «Αμήν». Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και οι κόποι μας πηγαίνουν χαμένοι. Έχουμε απελπιστεί» λέει στο protothema.gr o κ.Μιχάλης Αλατσίδης αγρότης, που τα χωράφια του έγιναν στόχος αγέλης αγριογούρουνων το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος ζητάει την παρέμβαση των Αρχών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους αγρότες της περιοχής. «Ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι υπεύθυνος και δεν μπορούμε να βρούμε. Η μία υπηρεσία μας στέλνει στην άλλη. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, λόγω του κυνηγετικού καταφυγίου αλλά και της συνθήκης Ramsar που είναι ενταγμένη η περιοχή της Κερκίνης» λέει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων στη χώρα μας τείνει να λάβει διαστάσεις μάστιγας. Δεν είναι μόνο οι κατεστραμμένες καλλιέργειες, σε πολλά σημεία σε όλη τη χώρα, αλλά και ο κίνδυνος σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ζώων στο οδικό δίκτυο.

«Δεν φοβούνται πλέον και φτάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών τους. Ακόμη και η παράταση του κυνηγίου δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί» λέει με την σειρά του ο κ. Γιώργος Τεβετζίδης κάτοικος Κερκίνης.

Υπολογίζονται σε 400.000 τα αγριογούρουνα που ζουν στον ελληνικό χώρο αν και ο αριθμός είναι μεγαλύτερος αφού η τάση είναι αυξητική εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί για την αναπαραγωγή τους. Η προστασία από τη λαθροθηρία, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η κλιματική αλλαγή οφείλονται κυρίως για τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων. Ωστόσο -σύμφωνα με τους ειδικούς- υπάρχει ακόμη ένας βασικός παράγοντας. Οι επιμειξίες αγριογούρουνων με χοίρους ελευθέρας βοσκής τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία δεν αισθάνονται φόβο για τον άνθρωπο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.