logo ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς: 

 

Συνάδελφοι, διανύουμε την δυσκολότερη χρονιά από όλες τις απόψεις όσον αφορά τα ζητήματα της επιβίωσης μας, του εισοδήματος μας, της δυνατότητας μας να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε από την παραγωγή μας.

Από τη μια έχουμε τον Covid, που η αντιμετώπισή του γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας του υποχρηματοδοτούμενου Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Από την άλλη έχουμε το υπέρογκο κόστος παραγωγής ως αποτέλεσμα του   διπλασιασμού της τιμής του αγροτικού ρεύματος, του πετρέλαιο που σταθερά είναι  πάνω από 1,5 ευρώ ,τα λιπάσματα, φάρμακα, σπόρια, ζωοτροφές και λοιπά αγροεφόδια που  αυξήθηκαν πάνω από 50% έως 200% .Το κόστος ζωής  αυξάνει ως αποτέλεσμα της αύξησης σε μια σειρά ειδών  πρώτης ανάγκης.  Αν  συνυπολογίσουμε και το κουτσούρεμα των ενισχύσεων έχουμε μια μείωση στο εισόδημά μας από 20-50% ανάλογα το προϊόν και παρά τις όποιες αυξήσεις είχαμε στις τιμές.

Στον  ΕΛΓΑ  πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά και παίρνουμε από ελάχιστη έως καθόλου αποζημίωση σε σχέση με τις ζημιές που παθαίνουμε και ειδικά τα τελευταία χρόνια στο Νομό μας.

Έχουμε  επίσης και την αβεβαιότητα με τις τιμές στα προϊόντα, αφού είμαστε οι μόνοι που δουλεύουμε  και παράγουμε χωρίς να ξέρουμε τι θα εισπράξουμε, κάτι το οποίο σε μια περίοδο σαν την τωρινή που τα κόστη παραγωγής είναι ρευστά και εκτοξεύονται ανά πάσα στιγμή,  το να μην υπάρχει καμιά εγγύηση για κατώτερες τιμές που να συνδέονται με το κόστος παραγωγής και να προστατεύουν το εισόδημα μας,  μπορεί να μας οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή και εκτός παραγωγής μέσα σε μια χρονιά.

Η κατάσταση όπως περιγράφεται παραπάνω, μας βάζει μπροστά στο δίλημμα, είτε να τα αποδεχτούμε όλα παθητικά και μοιρολατρικά και όπου μας βγάλει αν μας βγάλει, είτε να αντιδράσουμε οργανωμένα για να διεκδικήσουμε λύσεις για τα πολύ σοβαρά προβλήματα μας.

Σας καλούμε σε σύσκεψη, στην Χαιρώνεια στο Κοινοτικό Κατάστημα την Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022, στις 4μ.μ. με σκοπό να συζητήσουμε και να οργανώσουμε από κοινού την κινητοποίηση με τρακτέρ, με χρονικό ορίζοντα το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, συντονισμένα με τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε στην  πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια.

          Παλεύουμε για :

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Καμία αύξηση στις τιμές αγροτικού και οικιακού ρεύματος. Να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς οι λοιπές χρεώσεις, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα.
  • Να δοθεί επιδότηση για να καλυφθεί το κόστος από τις τεράστιες αυξήσεις στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές.
  • Να σταματήσει το αίσχος με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, και να αποζημιωνόμαστε άμεσα στο 100% των ζημιών από όλες τις φυσικές καταστροφές και ασθένειες.
  • Να οριστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα, που να προστατεύουν το εισόδημά μας ιδιαίτερα τώρα που το κόστος παραγωγής είναι απρόβλεπτο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.