aktinidiajpeg

Επαναφέρει το θέμα της αυστηροποίηση των φυτοϋγειονομικών ελέγχων κατά την εξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Ιδιαίτερα των ακτινιδίων, καθώς έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση παλετοκιβωτίων (Bins) προερχομένων από την Ιταλία, στην οποία έχουν πληγεί ακτινιδιές από επιβλαβή οργανισμό καραντίνας και ενέχονται σοβαροί κίνδυνοι μετάδοσής του και στις ελληνικές καλλιέργειες.

Αναλυτικότερα, επί του θέματος της διακίνηση ακτινιδίων ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, δήλωσε τα εξής: «Παρά το ότι είναι επιβεβλημένη η αυστηρή τήρηση των ελέγχων και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. 9475/136897/10.10.2018 (ΦΕΚ 4728 τ.Β) από τις αρμόδιες προς τούτο Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ εντούτοις δεν έχουν στελεχώσει τα μικτά συνεργεία ελέγχου τόσο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και σε άλλα σημεία διακίνησης και εξόδου, παρά τα κρούσματα που εμφανίσθηκαν μη τήρησης της ΚΥΑ (χρήση Bins, πλαστικών κλουβών και μη αναγγελιών στο ΜΕΝΟ), κινδυνεύοντας να δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και να μη παρουσιάζονται τυποποιημένα και ταυτοποιημένα τα ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά και η αναγκαία προς τούτο προστιθέμενη αξία να παραμένει στην Χώρα μας.

Με έμφαση τονίζουμε ότι το τελευταίο τετράμηνο του 2018 οι εξαχθείσες ποσότητες προς Ιταλία ανήλθαν σε  13.382 τόνους με μέση τιμή πώλησης  0,57 ευρώ/κιλό και προς Βουλγαρία 1.826 τόνοι με μέση τιμή 0,2615 ευρώ/κιλό όταν οι αντίστοιχες τιμές π.χ. προς Γερμανία ήταν 0,975, ευρώ/κιλό, Ενωμένο Βασίλειο 1,16 ευρώ/κιλό & Κίνα 1,36 ευρώ/κιλό.

Συμπερασματικά ενώ δυνάμεθα να πωλήσουμε τυποποιημένο το προϊόν σε υψηλότερες τιμές το πουλάμε ατυποποίητο κατ ευθεία από τον αγρό όπως στην περίπτωση της Ιταλίας για «Ιταλοποίηση» ή υποτιμολογημένο (όπως στην περίπτωση Βουλγαρίας που είναι κάτω από την τιμή κτήσης της πρώτης ύλης).

Ενδεικτικά πέρισυ η Ιταλία, παρά τις ζημιές στην παραγωγή της, κατέγραψε εξαγωγές (βάσει στοιχείων UN Comtrade) προς όλο τον Κόσμο 289.230 τόνων αξίας 442,724 εκατ. ευρώ ήτοι 1,53 ευρώ/κιλό έναντι 134.872 τόνων αξίας 124.969 της Χώρας μας δίδοντας το παράδειγμα του τι πρέπει να κάνει μια Χώρα προκειμένου να αποκτούν τα εξαγόμενα απ αυτήν προϊόντα υψηλή προστιθέμενη αξία (ήτοι αγόρασε από την Ελλάδα προς 0,56 και με την τυποποίηση και συσκευασία προσέθεσε πρόσθετη αξία 0,97 Ευρώ ανά κιλό).

Σημειώνεται ότι παρά το ότι από την μνημονευόμενη ΚΥΑ η επιτρεπόμενη συσκευασία είναι μέχρι 20 κιλά και τυποποιημένων παρατηρήθηκε σε παραγωγική περιοχή η εμφάνιση παλετοκιβωτίων (Bins) προερχομένων από την Ιταλία και  δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η χρήση τους για συγκομιδή που ενέχει σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του επιβλαβή οργανισμού καραντίνας Pseudomonas syringae pv aktinidiae (Psa), στο χωριό Ακροποταμιά Άρτας στις 19/10/2019 ως παρατιθέμενες φωτογραφίες.

 

Είναι γνωστό ότι η επαναχρησιμοποίηση εντός οπωρώνων παλετοκιβωτίων (Bins) συγκομιδής ακτινιδίων, από οπωρώνα σε οπωρώνα και μεταξύ περιοχών, αν τα παλετοκιβώτια αλλά και τα οχήματα διακίνησής τους δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί πριν την χρήση λόγω ύπαρξης σε αυτά προσκολλημένων μολυσμένων φυτικών υπολειμμάτων, δύναται να μολύνουν την καλλιέργεια της Χώρας μας ως περιγράφεται στο επισυναπτόμενο έγγραφο αριθμ.5334/2015 του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. (1).

Ζητήθηκε την 20/10/2019 όπως:

Α) Ελεγχθεί φυτουγειονομικά ποιος εισήγαγε τα παλετοκιβώτια από την Ιταλία και αν είχαν απολυμανθεί ή έφεραν πιστοποίηση απολύμανσής τους

Β) Ελεγχθεί αν οι παραγωγοί δήλωσαν στην προβλεπόμενη βάση την συγκομισθείσα ποσότητα ως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφασης (ΚΥΑ), με αριθμό 9475/136897/10.10.2018 (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4728 τ. Β), και σε πιά τυποποιητήρια-συσκευαστήρια εστάλησαν

Γ) Δεδομένου ότι η επιτρεπόμενη συσκευασία για εξαγωγή από την παραπάνω ΚΥΑ είναι μέχρι 20 κιλά και τυποποιημένων το περιεχόμενο των χρησιμοποιηθέντων προϊόντων στα παλετοκιβωτία (Bins) τυποποιήθηκαν / συσκευάσθηκαν αναγγέλθηκαν στο ΜΕΝΟ και εξήχθησαν από ποιούς έμπορους-εξαγωγείς προς πιά χώρα και σε τι συσκευασία και αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από την Διεθνή, Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία για επισήμανση και ιχνηλασιμότητα προέλευσης υφίσταται έναντι του καταναλωτή για την σωστή επισήμανση στην συσκευασία και για την χώρα προέλευσης του προϊόντος του προϊόντος.

Πρόσφατα σε «Δήλωση των χωρών μελών της ΙΚΟ (International Kiwifruit Organisation), που επισυνάπτεται (2), περιγράφεται όλη η διεθνής και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επεστήθη η προσοχή των αρμόδιων, φυτουγειονομικών & ελέγχου ποιότητας, υπηρεσιών της Χώρας μας για έλεγχο και προστασία της φυτικής μας παραγωγής και ιδιαίτερα αυτής των ακτινιδίων, για να μην δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και αφετέρου να τυποποιούνται και να ταυτοποιούνται τα ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά και η αναγκαία προς τούτο προστιθέμενη αξία να παραμένει στην χώρα μας».

 

Το έγγραφο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

Η δήλωση των χωρών μελών της ΙΚΟ (International Kiwifruit Organisation)

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.