logo-syntonistiko
«Ο αγώνας για την προστασία του Περιβάλλοντος μέσα από ένα άλλο μοντέλο οικονομίας είναι αμεσότερος και πιο επιτακτικός από ποτέ» τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα, με ανακοίνωση του για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, καλώντας παράλληλα σε σύσκεψη φορέων την Πέμπτη 9 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος “γιορτάζεται” φέτος ενώ ταυτόχρονα “ηχούν οι βόμβες” των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ενεργό εμπλοκή της χώρας μας.

Όλοι αυτοί, που τάχα κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος, στέλνουν στην Ουκρανία τεράστιες ποσότητες από βαρέα όπλα, κλιμακώνοντας τη στρατιωτική αντιπαράθεση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αποδεικνύεται περίτρανα πως το περιβάλλον ποτέ άλλοτε δεν είχε τόσους “φίλους”. Και κάθε χρόνο οι “φίλοι” αυτοί συνεχώς και αυξάνονται. Είτε όμως γιατί το βλέπουν ως πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων είτε γιατί μέσα και κάτω από την πίεση μαζικών κινηματικών διεκδικήσεων υποχρεούνται να στοιχηθούν πίσω από μια “φιλοπεριβαλλοντική” ρητορική. Όπως κάθε χρόνο όμως τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος η ρητορική τους αυτή θα περιοριστεί στα γεγονότα της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων την καταστροφή των δασών κ.α.

Την ίδια ώρα, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), πως η “πράσινη” μετάβαση θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια στο λαό. Τα εργατικά – λαϊκά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και πληρώνουν το βαρύ κόστος της “πράσινης μετάβασης” – απ’ το πανάκριβο “πράσινο ρεύμα” μέχρι τα υποχρεωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα – ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι “πράσινοι επενδυτές” της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής “πράσινου” εξοπλισμού, υποδομών και εμπορευμάτων.

Η ΝΔ παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, νομοθετούν συνεχώς για την περαιτέρω διευκόλυνση των κολοσσών στο χώρο της ενέργειας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην εγκατάσταση χρήσεων γης πέρα για πέρα απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος με μόνο γνώμονα το κέρδος, διαμορφώνοντας ένα ακόμη πιο κερδοφόρο πλαίσιο για “πράσινες μπίζνες” εκχωρώντας δάση, παραλίες και αέρα.

Από την πλευρά μας, με τους αγώνες μας συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον απέναντι στους σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Πόσο πιο μεγάλη απόδειξη από την παρούσα συγκυρία με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να βρίσκονται σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα και δεκάδες νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις.

Με τους αγώνες μας συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισής του και παράλληλα υποταγής στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου. Είτε πρόκειται για την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκτάσεις, δεσμεύοντας τεράστιες παραγωγικές εκτάσεις για χάρη του κέρδους, αλλά και οποιασδήποτε άλλης επένδυσης το ενεργειακό αποτύπωμα της οποίας θα είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την υποβάθμιση την οποία θα προκαλεί την ίδια στιγμή που θα αποτελεί πεδίο τεράστιου κέρδους των μονοπωλίων στο χώρο της ενέργειας εις βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Με τους αγώνες μας τέλος, συνεχίζουμε να έχουμε επιμέρους κατακτήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, σε κάθε περίπτωση όμως με το κεφάλι ψηλά.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία της ζωής μας, του περιβάλλοντος.

Δεν δεχόμαστε ως εργαζόμενοι, αγρότες, μικροί αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νεολαία να μας καταδικάσουν στην ενεργειακή φτώχεια. Δεν δεχόμαστε 20 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, να μην κατασκευάζονται τα αναγκαία έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο νομό μας.

Και φέτος λοιπόν, την Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα μας ενάντια στο ξεπούλημα της Δημόσιας γης και του φυσικού πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Όπως και με την εμβληματική Νιάλα, έτσι και με το υπόλοιπο μέρος των Αγράφων είμαστε σίγουροι πως θα βγούμε νικητές τόσο εκεί όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου οι φορείς του μαζικού κινήματος ορθώνουν το ανάστημά τους και αγωνίζονται απέναντι σε τέτοιου είδους επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Σήμερα 5 Ιούνη 2022, Παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος, ο αγώνας για την προστασία του Περιβάλλοντος μέσα από ένα άλλο μοντέλο οικονομίας είναι αμεσότερος και πιο επιτακτικός από ποτέ. Ανάπτυξη η οποία ταυτόχρονα να ωφελεί θύτη και θύμα δεν υπάρχει.

Συνεχίζουμε το ίδιο ανυποχώρητα!»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.