Αργυροπελεκάνος_Pelecanus crispus_Φάνης Θεοφανόπουλος_ΚΟΡΥΦΗ

Η περισυλλογή των εκατοντάδων νεκρών Αργυροπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών στη Μικρή Πρέσπα, αλλά και σε άλλες λίμνες της δυτικής Μακεδονίας, αποφασίστηκε πριν από λίγο, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πρέπων, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, του δημάρχου Πρεσπών Γιώργου Πασχαλίδη, εκπροσώπων του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και του διοικητή της 9ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στη Φλώρινα.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί περί τα 700 πουλιά, κυρίως Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκανοι, να κείτονται νεκρά στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας, ενώ μικρότερος αριθμός, περίπου 30, έχει εντοπιστεί στη λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο, ενώ μόλις ένας στη λίμνη Ζάζαρη. Επίσης, μικρός αριθμός νεκρών Αργυροπελεκάνων έχει εντοπιστεί και στη λίμνη της Καστοριάς. Μικροβιολογικές εξετάσεις που έγιναν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας έδειξαν ότι τα πουλιά πεθαίνουν από το μικρόβιο της γρίπης των Πτηνών.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, αναφερόμενος στον ιό της γρίπης των πτηνών, ανέφερε ότι «δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο» ωστόσο, όπως τόνισε, «η σπουδαιότητα του βιότοπου μας των Πρεσπών μάς υποχρεώνει να κινηθούμε γρήγορα και οργανωμένα, ώστε να προστατεύσουμε την ορνιθοπανίδα των λιμνών της περιοχής». Προανήγγελλε την εμπλοκή του Στρατού, αλλά και την παρουσία πιστοποιημένων εταιρειών που θα συλλέξουν τα νεκρά πουλιά, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας, ενώ επισήμανε ότι «έχουν βρεθεί και οι αναγκαίο πόροι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος».

Πρόκειται για ασθένεια που ξεκίνησε το 2005 από την Κίνα και σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, «αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση κυρίως στην Ευρώπη».

Η κ. Μαλακού εξέφρασε τους φόβους της για την εξάπλωση της γρίπης και σε άλλους υδροβιότοπους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών που γίνεται σε καθημερινή βάση. «Ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος και αποτελεσματικός, να μην εξαντλείται μόνο σε μια περιοχή αλλά να περιλαμβάνει και άλλους υδροβιοτόπους, γιατί ο ιός της γρίπης μπορεί να επεκταθεί και σε αλλά πουλιά» τόνισε η κ. Μαλακού.

Το παραπάνω ενδεχόμενο ανησυχεί τους ειδικούς γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο ως προς τη μετάδοση του ιού σε πληθυσμούς πουλιών που βρίσκονται σε μεγαλύτερους αριθμούς, όπως οι κορμοράνοι που συνήθως συνεργάζονται με τους Αργυροπελεκάνους στην αναζήτηση της τροφής. Όπως αναφέρει Νίκος Παναγιωτόπουλος από τον Σταθμό περίθαλψης Αγρίων Ζώων του Δήμου Καστοριάς, «η γρίπη των πτηνών έχει ήδη μεταδοθεί και σε ορισμένα ζευγάρια Κύκνων που φωλιάζουν στη λίμνη», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα μετάδοσης και στις αποικίες των κορμοράνων που στη λίμνη της Καστοριάς βρίσκονται σε υπερπολλαπλάσιους αριθμούς.

Αναφέρεται επίσης ότι τα πουλιά όσο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή γιατί με τη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας θα αρχίσουν να αποσυντίθεται ταχέως απειλώντας την ασφάλεια της μεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνων στο κόσμο. Σύμφωνα με την Μυρσίνη Μαλακού, «στην Πρέσπα υδροβιούν περίπου 4.000 Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκάνοι και αποτελούν το 20% του παγκόσμιου αποθέματος».

Στην επιχείρηση περισυλλογής των πουλιών θα συμμετάσχει κλιμάκιο Μηχανικού, όπου θα αναπτύξει πλωτά μέσα στη Μικρή Πρέσπα, όπου με τη σειρά τους τα ειδικά συνεργεία που θα συσταθούν τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα προφύλαξης θα συγκεντρώνουν τα νεκρά πουλιά.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, η επιχείρηση περισυλλογής θα ξεκινήσει άμεσα και η αποτέφρωση των Αργυροπελεκάνων θα γίνει σε δύο πιστοποιημένους κλιβάνους στην περιοχή της ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης.

Μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Πρεσπών, τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών κατευθύνθηκε στο πεδίο ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, όπου φωλιάζουν οι Αργυροπελεκανοι και με κιάλια παρατήρησε τις φωλιές που κείτονται τα νεκρά πουλιά.

Ανάλογη σύσκεψη με την παρουσία του κ. Αμυρά πραγματοποιήθηκε και στο δημαρχείο Καστοριάς με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων της περιοχής.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.