βρεχιτ

Η αγωνία κορυφώνεται για το αν έστω και την τελευταία στιγμή επιτευχθεί να μην υπάρξει άτακτο Brexit, που θα σήμαινε γραφειοκρατία ετών , για να ξαναφτάσουμε στο σημείο,  που είμαστε.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα ισχύσει προτιμησιακό καθεστώς μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου (προτιμησιακή συμφωνία ή τελωνειακή ένωση κ.λ.π.). Κρίσιμες συναντήσεις γίνονται αυτές τις μέρες στο υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο, να μειωθούν οι συνέπειες. Αν όμως συμβεί άτακτο Brexit και χωρίς προτιμησιακό καθεστώς:

*Από 1/11/2019 το Η.Β.  θα θεωρείται τρίτη χώρα και θα απαιτούνται διαδικασίες τελωνισμού, όμοιες με αυτές που ισχύουν σήμερα για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα. Αναφορικά με την απαίτηση ειδικών αδειών/ πιστοποιητικών για την εισαγωγή ή εξαγωγή συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων υπενθυμίζεται η ύπαρξη εγχειριδίου Απαγορεύσεων και Περιορισμών με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά κατά την εξαγωγή εμπορευμάτων και εγχειριδίου Απαγορεύσεων και Περιορισμών με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων, τα οποία είναι αναρτημένα στο portal του ICISnet.

*Αναφορικά με την απαίτηση φυτοϋγειονομικών  πιστοποιητικών,  κατά την εξαγωγή αγροτικών ή νωπών οπωροκηπευτικών  προϊόντων θα ισχύσουν όσα ισχύουν και για τις άλλες τρίτες χώρες. Εν τούτοις αρμόδια Αρχή είναι το ΥπΑΑΤ και ο ρόλος της Τελωνειακής Υπηρεσίας έγκειται στη συνεργασία με αυτήν για την τήρηση της νομοθεσίας. Κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύσει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

*31/10/2019. Στις υπό έκδοση οδηγίες της ΑΑΔΕ- Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & ΕΦΚ θα καλυφθούν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια κινήσεων που έχουν ξεκινήσει πριν την ημερομηνία αποχώρησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά την ημερομηνία αποχώρησης.

 

 

*Σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα εφαρμόζονται οι δασμοί του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. (καν. 2658/87, όπως ισχύει) για τα εμπορεύματα που εισάγονται από το Η.Β.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.