w06-103621logourbanbiker3

Με σύνθημα «Κινήσου διασκεδαστικά – Κινήσου Οικολογικά» και σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου επιδιώκουν να συμβάλουν στη διατήρηση των θετικών επιπτώσεων που επέφεραν τα lockdown, λόγω της πανδημίας, στο περιβάλλον και στη μόνιμη υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Με την καινοτόμα εφαρμογή για κινητές συσκευές URBAN BIKER APP, η ομάδα μαθητών του Γ2 του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου προτείνει ποδηλατοδιαδρομές που συνδυάζουν ασφαλή περιήγηση στον αστικό ιστό και διέλευση από περιοχές εμπορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Για την υλοποίηση της ιδέας τους δημιούργησαν την URBAN BIKER, με την οποία συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece. Προχώρησαν στην κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων και αναζήτησαν συνεργασίες με τον δήμο Ιλίου, με τοπικές εταιρείες ποδηλάτων, με ποδηλατικούς ομίλους και με τον εμπορικό σύλλογο.

Η αίθουσα διδασκαλίας μετατράπηκε σε δημιουργικό χώρο ανταλλαγής ιδεών, το κάθε παιδί έγραψε σε χαρτάκι post-it τι πιστεύει ότι πρέπει να βελτιωθεί στον δήμο, τα χαρτάκια συγκεντρώθηκαν, κολλήθηκαν στον πίνακα και ομαδοποιήθηκαν με βάση τις παρόμοιες προτάσεις, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του σχολείου, καθηγήτρια Πληροφορικής και υπεύθυνη του προγράμματος Αθηνά Κοκκόρη, περιγράφοντας πώς γεννήθηκε η επιχειρηματική ιδέα.

Τα περισσότερα παιδιά ανέφεραν ότι θέλουν να βελτιωθεί ο τρόπος μετακίνησης, ότι επιθυμούν ευρύτερη χρήση του ποδηλάτου κι επίσης ότι θα πρέπει να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Είπαμε, ωραία ας σκεφτούμε τι είδους επιχείρηση μπορούμε να δημιουργήσουμε ώστε και να βελτιώσουμε το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε, να κάνουμε την πόλη πιο ανθρώπινη και ταυτόχρονα μέσα από αυτή την ιδέα να έχουμε και οικονομικό όφελος» τόνισε η κ. Κοκκόρη.

Η ομάδα αποφάσισε να προτείνει για τον δήμο Ιλίου ποδηλατοδιαδρομές, οι οποίες αξιοποιούν όποιον ποδηλατόδρομο υπάρχει, αλλά και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Ο κάτοικος ή ο τουρίστας που θα τις ακολουθεί θα μπορεί να εντοπίζει σημεία ενδιαφέροντος του δήμου, υπηρεσίες, τοπόσημα, αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα κ.ά.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις του δήμου που βρίσκονται γύρω από τις ποδηλατοδιαδρομές θα έχουν τη δυνατότητα να διαφημιστούν μέσω της εφαρμογής. Χάρη στην αξιοποίηση της επαυξημένης πραγματικότητας, ο χρήστης του URBAN BIKER APP θα μπορεί να αντλεί και άλλα στοιχεία φωτογραφίες, βίντεο σχετικά με τα καταστήματα.

«Η επιχείρηση γίνεται βιώσιμη με δύο τρόπους, με τους καταστηματάρχες που θα θελήσουν να διαφημιστούν και από τη συνεργασία με τον δήμο», εξήγησε η κ. Κοκκόρη, τονίζοντας ότι η ομάδα έχει ορίσει ρόλους, έχει δημιουργήσει βίντεο για τον μαθητικό διαγωνισμό «Καλύτερο Promo Video Εικονικών Επιχειρήσεων 2022» κι έχει έρθει σε επαφή με τον δήμο Ιλίου και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ασχολούνται με το ποδήλατο και μπορούν να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και προτάσεις για τις ποδηλατοδιαδρομές.

«Μέχρι το τέλος του προγράμματος, αυτό που θα θέλαμε είναι να έχουμε συντάξει επιχειρηματικό σχέδιο και να έχουν γίνει αρχικές ενέργειες για να είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας των ποδηλατοδιαδρομών και να δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε την επαυξημένη πραγματικότητα στην εφαρμογή», ανέφερε η κ. Κοκκόρη εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιχείρηση έχει να προσφέρει πολλά σε τουριστικές περιοχές.

Η πρόεδρος του EOT Άντζελα Γκερέκου εμψυχώνει την ομάδα της URBAN BIKER

Τους μαθητές στην προσπάθειά τους εμψυχώνει και ενθαρρύνει η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, inspirational mentor της ομάδας. Στην πρώτη συνάντησή της με την ομάδα, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, η πρόεδρος του ΕΟΤ δήλωσε ότι από μικρή ηλικία είναι λάτρης του ποδηλάτου, συνεχάρη τους μαθητές επειδή μέσα από την κρίση βρήκαν την ευκαιρία να προτείνουν καινούρια πράγματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και τόνισε ότι η URBAN BIKER APP αποτελεί μία καινοτόμα εφαρμογή, που μπορεί να βοηθήσει ανάπτυξη του οικολογικού – αστικού τουρισμού της χώρας μας.

«Δίνει νέα ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη όλων των δήμων της χώρας μας και συνδυάζει την εμπορική ανάπτυξη και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Πολλά συγχαρητήρια στους Junior επιχειρηματίες του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου», υπογράμμισε η κ. Γκερέκου.

«Τα παιδιά είναι το μέλλον!

» Οι δεξιότητες χτίζονται στα μαθητικά χρόνια και η μαθητική επιχειρηματικότητα είναι ό,τι πιο σπουδαίο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

»Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στο πρόγραμμα το J.A. 2022 σαν #μέντορας στο 1ο πρότυπο γυμνάσιο Ιλίου για την δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης, με τίτλο URBAN BIKER APP !!! Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στηρίζει τέτοιες προσπάθειες!

»Ένα app για πιο “bike friendly” κοινωνίες που θα συμβάλει σημαντικά στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος αλλά και στην ποιότητα της ζωής!», επισημαίνει η πρόεδρός του ΕΟΤ σε ανάρτησή της στο Facebook, με την οποία προτρέπει τους χρήστες να βοηθήσουν στην πρόκριση του σχολείου στον διαγωνισμό με την ψήφο τους.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ και ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος μιλούν για την εφαρμογή στο σύντομο promo video της URBAN BIKER.

Καλλιέργεια δεξιοτήτων και προετοιμασία για την είσοδο στην αγορά εργασίας μέσα από το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση»

Όραμα των μαθητών – επιχειρηματιών είναι να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, να προτείνουν μια οικολογική λύση για το κυκλοφοριακό και να προωθήσουν έναν διασκεδαστικό και ανθρώπινο τρόπο ζωής.

«Το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι δημιούργημα των μαθητών του Γ’2 του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου, εγώ λειτουργώ ως καθοδηγήτρια. Τους έχει δοθεί η ευκαιρία να αναδείξουν ταλέντα, έχουν ενθουσιαστεί και τώρα προσπαθούν να εξασφαλίσουν ψήφους», τόνισε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του πρότζεκτ, η οποία έχει τη συνδρομή των συναδέλφων της, Γιάννη Νίνου, Ιωάννας Κασίμη και Φωτεινής Μωραΐτη.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece, η διευθύντρια του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου υπογράμμισε ότι ο αντίκτυπός του είναι ιδιαίτερα θετικός, καθώς τα παιδιά είναι μαθητές της Γ’ γυμνασίου, είναι σε μία φάση που θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται για την επιλογή επαγγέλματος σε γενικές γραμμές, το πού θα προσανατολιστούν επαγγελματικά. Το πρότζεκτ ανοίγει ορίζοντες σε πολλά επίπεδα πέρα από το ότι καλλιεργεί δεξιότητες, δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να σκεφτούν και σε άλλες κατευθύνσεις, επαγγέλματα εντελώς διαφορετικά από αυτά έχουν μέχρι τώρα στον νου τους.

Το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του JA Greece τελεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην πλατφόρμα www.jagreece.org/promovoting, από 28 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου 2022, το κοινό μπορεί να δει τις συμμετοχές από γυμνάσια και λύκεια όλης της Ελλάδας και να ψηφίσει μια φορά έως τρεις μαθητικές «επιχειρήσεις». Το έπαθλο για την «Εικονική Επιχείρηση» που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους από το κοινό και τις άλλες ομάδες είναι η απευθείας πρόκρισή της στις 10 Καλύτερες Εικονικές Επιχειρήσεις της χρονιάς και τον Πανελλαδικό Τελικό του 2022.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.