csmereka_-_fotolia.com__0 EE

Την άρνησή τους στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  να επιτρέψει εισαγωγές προϊόντων που περιέχουν τρείς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ανθεκτικούς στην γλυφοσάτη και το γλυφοσινικό αμμώνιο, εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου με αντίστοιχα μη δεσμευτικά ψηφίσματα. Επίσης, το προηγούμενο βράδυ, οι ευρωβουλευτές είχαν συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης αδειών σε εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και τις ανεπάρκειες του σχετικού συστήματος, οι οποίες έχουν επισημανθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες άδειες αφορούν την εισαγωγή προϊόντων που περιέχουν ή αποτελούνται από ΓΤΟ αραβόσιτο MZHG0JG, αραβόσιτο MON 89034 και σόγια A2704-12. Πρόκειται για ΓΤΟ προϊόντα που έχουν γίνει ανεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα με βάση την γλυφοσάτη και το γλυφοσινικό αμμώνιο.

Οι ευρωβουλευτές αρνήθηκαν με το σκεπτικό ότι πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες οδηγούν σε μεγαλύτερη χρήση ζιζανιοκτόνων και κατά συνέπεια σε μεγαλύτερη ποσότητα υπολειμμάτων στη συγκομιδή.

Επίσης, σχετικά με τις εισαγωγές ΓΤΟ σόγιας, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η παραγωγή σόγιας αποτελεί βασικό παράγοντα αποψίλωσης της Νότιας Αμερικής.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στον κόσμο, κυρίως για χρήση ως ζωοτροφή, και από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι η σόγια αποτελεί ιστορικά το νούμερο ένα στοιχείο συμβολής της ΕΕ στην παγκόσμια αποδάσωση.

Επιπλέον, πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι χρειάζονται νέοι νόμοι που θα διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ δεν συμβάλλουν στην παγκόσμια αποδάσωση, τόνισαν οι οι ευρωβουλευτές.

Τα μη δεσμευτικά ψηφίσματα εγκρίθηκαν με 436 ψήφους υπέρ, 208 και 16 αποχές (καλαμπόκι MZHG0JG), 435 ψήφοι υπέρ, 207 και 18 αποχές (καλαμπόκι MON 89034) και 426 ψήφοι υπέρ 208 και 20 αποχές (σόγια Α2704-12).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.