1 Μάξιμος Χαρακόπουλος βουλευτής ΝΔ

Το στρεβλό καθεστώς ως προς το εργόσημο,  επισημαίνει με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 Της Άννας Στεργίου

 Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «υπήρξαν δημοσιεύματα περί υψηλότατου προστίμου, που επιβλήθηκε σε αγρότη, ο οποίος δεν τηρούσε πίνακα απασχολούμενου προσωπικού στο χωράφι». Αν και η Επιθεώρηση Εργασίας, όπως λέει, διαψεύδει το συγκεκριμένο περιστατικό, οι αγρότες παραμένουν ανήσυχοι και καλούν την πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής παραγωγής, να ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις τους και ν’ αναθεωρήσει όποιες ανεφάρμοστες και μη λειτουργικές πρακτικές υφίστανται.

 

Όπως τονίζουν, επιδιώκουν τη νόμιμη εργασία και την απασχόληση με εργόσημα, καθώς αυτά αποτελούν και μέρος των εξόδων της εκμετάλλευσής τους κι εκπίπτουν από την Εφορία. Το παραπάνω θέμα αναδεικνύει με σχετική επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων νομού Λάρισας αλλά δεν είναι ο μόνος φορέας.

 

Την ίδια ώρα, αγρότες αναφέρουν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου νόμιμοι -κυρίως αλλοδαποί- εργάτες γης ζητούν να εργαστούν χωρίς εργόσημα, προκειμένου το δηλωθέν εισόδημά τους να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και να μπορούν έτσι να λαμβάνουν διάφορα επιδόματα είτε στον τόπο μας είτε σε γειτονικές χώρες.

 

Το γεγονός αυτό, ειδικά κατά τη συγκομιδή -όπου η ανάγκη για εργατικά χέρια είναι επείγουσα- αναγκάζει τους αγρότες να ζουν με το φόβο των υψηλών προστίμων, που επιφέρει η αδήλωτη εργασία και ζητούν την προστασία της πολιτείας, προτείνοντας «τη μείωση του προστίμου στον αγρότη και τον επιμερισμό του και στον εργάτη γης», εάν δεν θέλει να δηλωθεί η εργασία του.

 

Το ζήτημα αυτό έχουν θέσει κι από την πλευρά τους οι αγελαδοτρόφοι αλλά και γεωργοί και παράγοντες του ελαιόλαδου. Επανειλημμένα μάλιστα αγρότες έχουν αντιδράσει τονίζοντας ότι όλη μέρα πρέπει ν΄ ασχολούνται με τη δήλωση της εργασίας, επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό το κόστος εξαιτίας των εργατοωρών, που χάνουν, για ανθρώπους που τη μία μέρα μπορεί να έρθουν στη δουλειά και την άλλη μπορεί να μην εμφανιστούν καν. Υπενθυμίζουμε ότι προβλήματα με το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζει κι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας.

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.