Agrotica 2016 12

Σε 5 χρόνια από σήμερα θα είναι η Γεωργία,  όπως την ξέρουμε; Σίγουρα όχι. Ευρωπαίοι κι Αμερικανοί παράγοντες εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία ο αγρότης,  όπως τον ξέραμε από  τους παππούδες μας, θα απέχει έτη φωτός από τον σύγχρονο αγρότη, ο οποίος θα χρησιμοποιεί ρομπότ στο πεδίο.

Της Άννας Στεργίου

Τα δεδομένα δείχνουν ότι πολλές από τις εργασίες, που σήμερα κάνουν αγροτικά μηχανήματα αλλά έχει τον κύριο ρόλο ο άνθρωπος, θα εκτελούνται  από ρομπότ.

Το σίγουρο είναι πως καλείται να αλλάξει κι ο αγρότης κι ο αγρεργάτης, αφού το ρομπότ  δεν θα είναι πια  κάτι πολύ μακρινό ή κάτι συνηθισμένο,  για μία περιοχή όπως το Τόκιο αλλά μέρος της καθημερινότητας, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα. Ξένες εταιρίες κι εκπαιδευτικοί κι ερευνητικοί φορείς δουλεύουν εντατικά πάνω σε αυτόν τον τομέα. Σήμερα με την ψηφιακή γεωργία, που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, σε περιορισμένη κλίμακα αλλά αναμένεται να διευρυνθεί, μπορούμε να συλλέγουμε δεδομένα, να μειώνουμε το κόστος παραγωγής, ενέργειας, λιπασμάτων κ.ά. και να περιορίζουμε τη ρύπανση του εδάφους, από αγροχημικά.

Το συγκεκριμένο θέμα έρχεται, όμως, να πάει την ψηφιακή γεωργία ακόμη ένα βήμα παρακάτω, αφού ήδη ρομπότ σε σχέση με ξένες πανεπιστημιακές κι ερευνητικές δομές είναι σε θέση να ξεχωρίζουν μέσω αλγορίθμου τα ζιζάνια. Την ίδια στιγμή κι οι γεωτεχνικοί καλούνται εκ των πραγμάτων να ενταχθούν και σε άλλα ερευνητικά πεδία, συνεργαζόμενοι με τους ανθρώπους της Πληροφορικής και τους μετεωρολόγους.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, για τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, αφορά κατεξοχήν τους γεωργούς, οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες και χρειάζεται να υπάρξει μέριμνα για τη νέα ΚΑΠ, σε συνεργασία και με το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και τους γεωτεχνικούς να διδαχτούν νέες μεθόδους παραγωγής.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.