Αγελαδες γαλακτοπαραγωγής

Μεγάλες αλλαγές στις εισαγωγές ζώων και ζωικών προϊόντων φέρνει τυχόν άτακτο Brexit, μετά την 31η Οκτωβρίου 2019. Το βρετανικό υπουργείο για το Περιβάλλον, την Τροφή και τα θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκδώσει ανακοίνωση, που αφορά και επηρεάζει τη διακίνηση ζώων και ζωικών προϊόντων, όπως τα τυριά, τα γιαούρτια, τα επιδόρπια, το κρέας και αφορά παραγωγικά ζώα, οικόσιτα και  άγρια ζώα αλλά και τροφίμων, που σχετίζονται μ΄ αυτά.

Της Άννας Στεργίου

Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά βοοειδή , αιγοπρόβατα, χοίρους, άλογα, πουλερικά κι αβγά επώασης, καθώς και γενετικό υλικό, δηλαδή σπέρμα, ωάρια και έμβρυα βοοειδών, προβάτων, χοίρων και αιγών. Επίσης, αφορά και μικρά ζώα, όπως κουνέλια και λαγούς, σκύλους, κουνάβια καθώς και ζώων, που δεν είναι κατοικίδια αλλά ανήκουν στα οπληφόρα: Καμήλες, Αλπακάδες, λάμα, μη οικόσιτα βοοειδή, ελάφια.

Η ανακοίνωση αυτή ανατρέπει την προηγούμενη και οι διαδικασίες αυτές πλέον θα λαμβάνουν χώρα όπως ακριβώς οι σχετικές διαδικασίες εισαγωγών από τρίτες χώρες, δηλαδή με διακρατικές συμφωνίες, γεγονός, που επηρεάζει άμεσα και την ελληνική οικονομία.

Αίτημα για να εξηγήσει στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η  Ελλάδα στο θέμα του  Brexit  κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, με το άρθρο 50, έχει καταθέσει ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Γιάνης Βαρουφάκης. Ζητεί να διευκρινίσει αν η Ελλάδα θα δώσει την απαραίτητη ευελιξία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε ν΄ αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις σε όλη την Ε.Ε.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβεί, εφόσον αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς συμφωνία` σενάριο, που όσο περνούν οι μέρες φαίνεται όλο και πιο πιθανό.  Οδηγίες για την εγγραφή και χρήση του νέου συστήματος παρατίθενται στο σύνδεσμο https://www.gov.uk/guidance/import-of-products-animals-food-andfeed-system

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.