(Ξένη Δημοσίευση) Η οθόνη με τους συμμετέχοντες στην παρουσίαση των θεσμικών φορέων του Forum «Η Ελλάδα το 2040» που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, Αθήνα, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021. Την πρώτη παρουσίαση των 14 θεσμικών φορέων που θα συμμετάσχουν στο Forum «Η Ελλάδα το 2040», το οποίο διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο με στόχο να χαρτογραφήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Ελλάδας σε βάθος εικοσαετίας, παρακολούθησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Οι 14 φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν παραγωγικούς κλάδους και κοινωνικές ομάδες, θα αναλάβουν να προσδιορίσουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις και τις χρήσιμες πρωτοβουλίες που απαιτούνται στον τομέα όπου ειδικεύονται, ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος ή να διεκδικήσει ρόλο πρωτοπόρου. Κάθε φορέας παρουσίασε συνοπτικά τη θεματολογία που θα απασχολήσει τις αρμόδιες ομάδες εργασίας και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το έργο τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/

Το όραμα για έναν παραγωγικό πρωτογενή τομέα ποιοτικών προϊόντων και αγαθών, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων για την χώρα, ενδυνάμωση των εξαγωγών, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ισόρροπη, βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, παρέθεσε κατά την διάρκεια του Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Παύλος Σατολιάς.

Παράλληλα, ο κ. Παύλος Σατολιάς παρέθεσε τις προτάσεις, αλλά και τις δράσεις της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να συνεισφέρει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, για την επίτευξη ενός παραγωγικού και ταυτόχρονα βιώσιμου οικοσυστήματος για την Γεωργία του 2040, συμμετέχοντας  στο Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.  Την ίδια στιγμή, παρουσίασε και την  μελέτη που εκπόνησε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τίτλο «Ελληνική Γεωργία 2040: Αναπτυξιακοί Πυλώνες ενός Βιώσιμου Οικοσυστήματος».

Την μελέτη παρουσίασαν επίσης, και οι συνεργάτες: κ. Μόσχος Κορασίδης, Γεωπόνος, τ. Γ.Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κ. Γεώργιος Κορμέντζας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Οι συνεταιρισμοί υπήρξαν το κύριο στήριγμα και η βοήθεια στους αγώνες των αγροτών, καθώς με την καθοδήγησή τους, δημιουργήθηκαν υποδομές στην ύπαιθρο, βελτιώθηκαν οι συνθήκες παραγωγής και το πιο σημαντικό μειώθηκαν οι ανισότητες», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όπως σημείωσε, η γεωργία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμός με την  ποικιλότητα του αγροτικού περιβάλλοντος της χώρας συνθέτουν ένα ισχυρό ευνοϊκό υπόβαθρο για την αγροτική ανάπτυξη. Σήμερα, η Ελληνική γεωργία βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης από τις παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτικές στην ψηφιακή γεωργία, που αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγής με αειφόρο τρόπο.

Προς αυτό τον μετασχηματισμό, οι συνεταιρισμοί του τόπου καταθέτουν προτάσεις που αφορούν:

α) διαθρωτικές παρεμβάσεις διασφάλισης της βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας, με έμφαση στην στήριξη των επενδύσεων και σε μια νέα γενναία πολιτική γης που θα επιτρέψει σε νέους αγρότες να ενταχθούν στον χώρο,

β) σχεδιασμός και υλοποίηση εμβληματικών έργων για την διαχείριση του νερού και την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας,

γ) ενίσχυση του συνεργατισμού για την διασφάλιση της θέσης του παραγωγού στην αγροδιαατροφική αλυσίδα και

δ) εξορθολογισμός και διαφάνεια στην διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων για παραγωγικό αποτύπωμα με επενδυτικό πρόσημο.

Η κάλυψη του τεχνολογικού και ψηφιακού χάσματος με την εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας ακριβείας, διατρέχει οριζόντια τις παραπάνω τέσσερες κάθετες παρεμβάσεις.

«Τόσο η οριζόντια παρέμβαση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας, όσο και οι προτεινόμενοι τέσσερις κάθετοι αναπτυξιακοί τομείς σύνθεσης ενός βιώσιμου οικοσυστήματος για την Γεωργία 2040 αναλύονται με λεπτομέρεια στην «Ψηφιακή Βίβλο» της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Κρίνεται αναγκαίο αυτές οι παρεμβάσεις να ενταχθούν ολιστικά σε μια μακρόπνοη με ορίζοντα εικοσαετίας εθνική στρατηγική για την αγροδιατροφή», τόνισε ο κ. Π. Σατολιάς.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.