44-45_20

Ξεκρέμαστες φαίνεται να μένουν προς ώρας ,οι επενδύσεις που προηγήθηκαν της οριστικοποίησης του νομοθετικου πλαισίου για τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη. Η Ελλάδα είναι έτοιμη, από την στιγμή που οι νομοθετικές διαδικασίες έχουν μπει στην “κατάψυξη”, να  χάσει τις ευκαιρίες της στη συνολική αγορά που διαµορφώνει η καλλιέργεια κάνναβης.

Η αγορά της κάνναβης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, και εάν δεν διαµορφωθεί η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τακτοποιηθούν οι θεσµικές αγκυλώσεις τόσο στη φαρµακευτική κάνναβη, όσο και στη βιοµηχανική άμεσα,  η χώρα θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα χάσει την κούρσα, βρίσκοντας στην συνέχεια μία ήδη ώριμη και σημαντικά κορεσμένη αγορά. 

Η κόντρα προ ολίγων ηµερών στο υπουργικό συµβούλιο ανάµεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, που απορρίπτει κάθε επιχειρηµατική και παραγωγική πτυχή της κάνναβης, είναι ενδεικτική της κατάστασης και της σύγχυσης που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

Συγκεκριµένα, στο µέτωπο της βιοµηχανικής κάνναβης, η τέως ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε το πολιτικό της στίγµα λίγο προτού αποχωρήσει και εγκατασταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, στίγµα που ως επί το πλείστον συγχέει την καλλιέργεια µε αυτή της φαρµακευτικής. Τις παραμονές Πρωτοχρονιάς έγινε έκδοση υπουργικής απόφασης, θέτοντας κάποιους φραγμούς αναφορικά με την καλλιέργεια, αφήνοντας περιθώρια μόνο για συμβολαιακή καλλιέργεια. Ωστόσο, δεν υπήρξε ρύθμιση του ζητήματος σχετικά με την διάθεση τροφίμων βιοµηχανικής κάνναβης στην ελληνική αγορά.

Το δυσάρεστο είναι πως ενώ υπάρχει θέκηση και ώθηση της επέκτασης στην συγκεκριμένη αγορά, η οποία έχει ενεργή δραστηριότητα αρκετά πλέον χρόνια, μη μπορώντας να χαρακτηριστεί νέα ή καινοτόμα, τα προϊόντας της οποίας εισάγωνται στην χώρα κατά κύριο λόγο από την Ιταλία και την Τσεχία και διατίθενται προς κατανάλωση σε πολλά σημεία, όπως τα περίπτερα.

Η ίδια υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η περιεκτικότητα του φυτού στην ψυχοτρόπα ουσία THC αυστηρά πρέπει να µένει κάτω του 0,2% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη προωθείται το ταβάνι του 0,3% µαζί µε µια εύλογη ευελιξία αφού ακόµα και αν ξεφύγει λίγο η «ένταση» του φυτού, στη διαδικασία της µεταποίησης ρυθµίζεται αναλόγως η περιεκτικότητα. Τέτοιοι φραγµοί καθιστούν κατ’ επέκταση το προϊόν λιγότερο ανταγωνιστικό στην αγορά και λιγότερο ελκυστικό για τους παραγωγούς, οι οποίοι σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος στην καλλιέργεια, θα χρειαστεί να επωµιστούν και τα έξοδα καύσης της… «φυτείας», κάτι που επίσης νοµοθετήθηκε επί Βορίδη.

 

Κολληµένες επενδύσεις και στα φάρµακα

Τη διετία που πέρασε έγιναν βήµατα που κέρδισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Από 100 έως 250 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις αφορούσαν δηµιουργία θερµοκηπίων κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα.

Με τη νέα νοµοθετική ρύθµιση διευκολύνεται το στοίχηµα της εξαγωγής. Φαίνεται η βούληση του Μαξίµου για προώθηση της καλλιέργειας, όσο η κοµµατική δεξαµενή το επιτρέπει.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.