agrotis-2

Εντάσσεται στο υπόμετρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020

Η Γενική Γραμματεία  Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, μετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, του αρμόδιου Υφυπουργού για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στύλιου και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη ανακοινώνει ότι υπογράφηκε η απόφαση ένταξης του διατοπικού  σχεδίου δράσης “ Ολοκληρωμένη διαχείριση συσκευασιών φυτοφαρμάκων”  στο υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-2020, το ΕΓΤΑΑ υποστηρίζει διακρατικά και διατοπικά έργα συνεργασίας που εκτελούνται από Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) στο πλαίσιο της υλοποίησης των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης (ΣΤΑ).

Το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Ολοκληρωμένη διαχείριση συσκευασιών φυτοφαρμάκων» αφορά στην ευαισθητοποίηση  των αγροτών και των άλλων χρηστών-εμπλεκόμενων στη διαδικασία χρήσης φυτοφαρμάκων, για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης διάθεσης συσκευασιών και την διαχείριση και ασφαλή διάθεση των αποβλήτων που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Η σωστή διαχείριση και ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας θα είναι μια βάση ορθολογικής πρακτικής μέσα από την οποία θα προκύψουν σαφή περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία.

Τελικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση  των αγροτών και των άλλων χρηστών-εμπλεκόμενων στη διαδικασία χρήσης φυτοφαρμάκων ώστε να παύσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη, ταφή, καύση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, με τεράστιο όφελος για τους αγρότες, τους καταναλωτές, το αγροτικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Το σχέδιο δράσης έχει προϋπολογισμό 260.000,00 € και  έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί από

  1. Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας Α.Ε (Αναπτυξιακή Πηλίου Α.Ε): 000,00 €
  2. Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας ΑΕ  (ΑΕΝΟΛ Α.Ε.): 30.000,00 €.
  3. Τριχωνίδα Α.Ε Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ: 35.000,00 €.
  4. Αναπτυξιακή Τρικάλων Α.Α.Ε ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε: 45.000,00 €.

Τα έργα συνεργασίας μπορούν να τονώσουν τον καινοτόμο χαρακτήρα των δράσεων τοπικής ανάπτυξης και να συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής μέσω της δημιουργίας ικανοτήτων και προσέλκυσης νέων επιχειρηματικών εταίρων, καθώς και της διάχυσης καινοτομίας, τεχνογνωσίας και νέων δεξιοτήτων.

Με την υλοποίηση του σχεδίου ικανοποιείται ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Πολιτείας, η Προστασία του περιβάλλοντος και μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον (γενικός στρατηγικός στόχος του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2014- 2020)καθώς και η ανάγκη για εναρμόνιση του παραγωγικού προτύπου με την περιβαλλοντική προστασία και την δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.