antimetwpisi-tou-ardeutikou-provlimatos-mesw-newn-texnologiwn

Ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, αποτελεί προτεραιότητα για το ΥπΑΑΤ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις, στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο της μελέτης που ετοιμάζει για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ηλείας.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου: «ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε τη δημοπράτηση έως το τέλος του έτους του έργου της υπογειοποίησης των αρδευτικών καναλιών του ΤΟΕΒ Γαστούνης, προϋπολογισμού 17.232.000,00 €, που αποτελεί το πρώτο, ουσιαστικά, έργο εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου της περιοχής. Στόχος είναι η καλύτερη άρδευση των καλλιεργουμένων εκτάσεων, η ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αύξηση της παραγωγής.

Οι εκτάσεις που θα εξυπηρετηθούν από την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης είναι περίπου 20.000 στρέμματα.

Παράλληλα ανακοίνωσε τρία έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6.595.000,00 € που αφορούν τα δίκτυα των ΤΟΕΒ Σαβαλίων, Μυρτουντίων και Β΄ΤΟΕΒ Πύργου.

Επίσης ανακοίνωσε ότι το ΥπΑΑΤ σχεδίασε την κατασκευή του έργου «ΤΟΕΒ Ν. Ηλείας υπογειοποίηση δικτύων ροής (καναλέτων)» εντάσσοντάς το σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με τη μορφή μακροπρόθεσμης σύμβασης κατασκευής και λειτουργίας (ΣΔΙΤ). Για τον σκοπό αυτό έχει  ανατεθεί μέσω διαγωνισμού, η  σύνταξη φακέλου Αρχικού Επενδυτικού Σχεδίου ο οποίος στην συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Το κόστος κατασκευής του έργου είναι 66.740.240,00 €  (Πλέον Φ.Π.Α.). Αναμένεται η παραλαβή του φακέλου εντός του Οκτωβρίου 2022.

Επίσης το ΥπΑΑΤ συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στο νομό με έργα που έχουν προτείνει οι δήμοι ύψους 3,7 εκατ. €

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς«είναι δεδομένο ότι χωρίς τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη και σταθερή ανάπτυξη» και επανέλαβε την πρόθεση του ΥπΑΑΤ να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Αλφειού- Πηνειού κ. Αντώνη Γιαχαλή, τα προεδρεία των ΤΟΕΒ, τον αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για τον πρωτογενή τομέα κ. Θ. Βασιλόπουλο και εκπροσώπους γεωτεχνικών. Συζητήθηκαν λειτουργικά προβλήματα των ΤΟΕΒ. Ο ΥπΑΑΤ συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Ολυμπίας κ. Γ. Γεωργιόπουλο και εκπροσώπους δημοτικών διαμερισμάτων του οροπεδίου της Φολόης, οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις για την άρδευση της περιοχής.

Στη Βάρδα ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομάδας Παραγωγών Φράουλας «Υρμίνη». Συζήτησαν θέματα που έχουν σχέση με την εξαγωγή του προϊόντος, ενώ ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τους παραγωγούς για τη νέα ρύθμιση που αφορά τους εργάτες γης».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.