melisses

Ένα πρωτοποριακό μελισσοκομείο αναπαραγωγής ανθεκτικών μελισσών θα δημιουργηθεί στη Γαύδο, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως χώρος επιλεγμένων και ελεγχόμενων συζεύξεων των βασιλισσών.

Αυτό προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση διάρκειας τριών ετών, που υπέγραψαν στο Ηράκλειο η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα, με σκοπό τη στήριξη του κλάδου.

Παράλληλα θα αναζητηθούν πληθυσμοί, οι οποίοι βρίσκονται γενετικά κοντά στα είδη ντόπιων μελισσών. Τονίζεται την Ελλάδα παρά την εντυπωσιακή και πολύτιμη βιοποικιλότητα, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια διατήρησης κάποιας φυλής ή οικοτύπου μέλισσας.

Η Γαύδος θεωρείται παράδεισος για τις μέλισσες, καθώς είναι νησί απομονωμένο, πράσινο και με μελισσοκομικά φυτά, χωρίς φυτοφάρμακα. Η Γαύδος θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό καταφύγιο ντόπιων μελισσών με ανθεκτικότητα στο παράσιτο βαρρόα, όπως γίνεται προσπάθεια και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Αβινιόν στη Γαλλία, Ostlandet στη Νορβηγία, Ούνιγε στην Κροατία).

Οι αγοραπωλησίες και οι πολλές μετακινήσεις μεγάλων «κοπαδιών», κυρίως από βορρά προς νότο στη δραστήρια περίοδο για τα σμήνη, έχουν οδηγήσει σε έναν εκτεταμένο υβριδισμό των πληθυσμών, που παλαιότερα υπήρχαν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και της κρητικής μέλισσας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πληθυσμοί μελισσών της Κρήτης σήμερα είναι υβρίδια της μακεδονικής μέλισσας και λιγοστά μόνο μελίσσια πιθανά να διατηρούν ακόμα τα χαρακτηριστικά της κρητικής μέλισσας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.