AGROTES

Aσφαλιστική ικανότητα σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές στο ΕΦΚΑ για παροχές υγείας σε χρήμα και είδος, από 1η Μαρτίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2023, έρχεται να δώσει μια νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.

Προϋπόθεση για τη ρύθμιση της ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτών είναι είτε να έχουν καταβάλει το προηγούμενο έτος, είτε καταβάλουν κατά το τρέχον έτος στον ΕΦΚΑ ποσό ίσο με την ετήσια εισφορά σε είδος και χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2021.

Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ δύνανται να λάβουν κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα από 1η Μαρτίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.
Μέσω τροπολογίας, που έχει ενταχθεί ως άρθρο 63 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς», ρυθμίζεται το θέμα της ασφαλιστικής ικανότητας αγροτών που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», για την Εθνική Σύνταξη Ομογενών, και άλλες επείγουσες διατάξεις.

Αναλυτικά το πλήρες περιεχόμενο του άρθρου 63 έχει ως εξής:

Άρθρο 63

Ασφαλιστική ικανότητα μη μισθωτών ασφαλισμένων – Τροποποίηση άρθρου 27 ν.

4892/2022

Στο άρθρο 27 του ν. 4892/2022 (Α’ 22), περί των χορηγήσεων και παρατάσεων ασφαλιστικής ικανότητας 2022-2023, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α., ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, δύνανται να λάβουν κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα από 1ης.3.2022 έως 28.2.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα που προβλέπεται στο άρθρο 41 του ν. 4387/2016, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.