w23-120153foto

Από την αρχαιότητα ακόμα, κρασί και μουσική συμβαδίζουν απόλυτα. Σε κάθε συμπόσιο, ο Διόνυσος φρόντιζε να δημιουργήσει στους παρευρισκόμενους την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Και τα δύο προσφέρουν ένα ταξίδι, που περνά από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Mια αφύπνιση συναισθημάτων και αναμνήσεων.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε, η πόλη της Δράμας θα ζει στους ρυθμούς της μεγάλης γιορτής αφιερωμένης στο κρασί, τη «Δραμινογνωσία», που φέτος συμπίπτει με την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Τοπικοί φορείς της πόλης, μέσα από ποικίλες δράσεις, τονίζουν από τη μια τη σπουδαιότητα του οίνου στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και από την άλλη, με οδηγό τις τέχνες, αποτίνουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν βίαια από τι πατρογονικές τους εστίες, αλλά με πείσμα και δύναμη έκαναν ένα νέο ξεκίνημα σε μια νέα πατρίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Gallery 13, παρουσίασε δυο εικαστικές προτάσεις, μέσα από τις οποίες η τέχνη, το κρασί και η μουσική μοιράζονται την ικανότητα να επηρεάζουν θετικά και παραγωγικά τον άνθρωπο. Η πρώτη εικαστική πρόταση, αφορά την έκθεση ζωγραφικής με 14 υδατογραφίες- πορτρέτα Ελλήνων λόγιων συνθετών από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα του ταλαντούχου εικαστικού Γιώργου Ταξίδη, με τίτλο «ΗΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ», τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το Σαββατοκύριακο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 31 Μαΐου 2022 και θα λειτουργεί από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 22:00 το βράδυ.

Η δεύτερη εικαστική πρόταση αφορά μια συναυλία στο πλαίσιο της «Δραμοινογνωσίας», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ, με παρουσίαση του άλμπουμ του μουσικού σχήματος «Polis Ensemple», που περιλαμβάνει διασκευές ελληνικής μουσικής από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα, με τίτλο «ΗΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ», η οποία πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, στο ανοιχτό θεατράκι των πηγών της Αγίας Βαρβάρα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιμελητής της Gallery 13 Δημήτρης Γούδας υπογραμμίζει ότι «οι ταιριαστές τέχνες της υδατογραφίας, της μουσικής και του οίνου, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και τον πολιτισμό υπηρετούν σε αυτές τις δυο εικαστικές προτάσεις τον σκοπό της επαφής του ανθρώπου με την ιστορία του. Επιπλέον, η εκφραστικότητα των μουσικών οργάνων της ανατολής, η ζωγραφική και ο οίνος, προσφέρουν μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία, μέσα από το αίσθημα της ειρήνης που η τέχνη δύναται να εκφράσει. Είναι ένα συμπόσιο με αφορμή το 2022, σαν έτος μνήμης και απολογισμού της προσφοράς του προσφυγικού Ελληνισμού στην πατρίδα μας».

Ο εικαστικός Γιώργος Ταξίδης

Γεννήθηκε το 1987 και αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Φοίτησε στη Σχόλη Κάλων Τεχνών της Μαδρίτης και 2017 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Νέα Υόρκη. Το 2019 επιλέχτηκε για το artist/teaching residency στον Άγιο Δομίνικο, όπου δίδαξε σχέδιο στη Σχόλη Κάλων Τεχνών. Το 2012 έλαβε έπαινο για το διαγωνισμό μακέτας ΕΛΤΑ για την ειδική σειρά γραμματοσήμων «Europa 2012» με τίτλο «Visit Greece». Το 2010 πήρε δίπλωμα αερογραφίας στην Μόσχα. Παρουσίασε τέσσερις ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο) και τη Νότια Κορέα.

Το μουσικό σχήμα Polis Ensemble

Το συγκρότημα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στην Αθήνα. Η λέξη «πόλις» προσπαθεί να φωτογραφίσει τις πόλεις της ανατολικής Μεσογείου, η μουσική παράδοση της οποίας ποτέ δεν έπαψε να εμπνέει τα μέλη της μπάντας. Από τους πρώτους μήνες του 2012 μέχρι σήμερα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών, ενώ έχει προσκληθεί σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ. Οι πρωτότυπες συνθέσεις και οι ατμοσφαιρικοί αυτοσχεδιασμοί των μελών του γκρουπ αναδεικνύουν τη μελωδικότητα και την εκφραστικότητα των μουσικών οργάνων της Ανατολής, όπως το νέυ, η λύρα, το κανονάκι και το πολίτικο λαούτο, που υποστηρίζονται πότε από τη δυναμική και πότε από τη διακριτική παρουσία του κοντραμπάσου και των κρουστών. Το συγκρότημα αποτελούν οι: Στέφανος Δορμπαράκης, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Μανούσος Κλαπάκης, Γιώργος Κοντογιάννης, Θεόδωρος Κουέλης , Νίκος Παραουλάκης και Χάρης Λαμπράκης.

Η Gallery 13 της Δράμας αποτελεί σημείο συνάντησης μέσα στο αστικό τοπίο, αφιερωμένο στον άνθρωπο και στον πολιτισμό. Λειτουργεί στο 13 της οδού Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου του ιστορικού κέντρου, εκεί όπου την περίοδο του μεσοπολέμου η συστάδα των μικρών διώροφων κτιρίων της περιοχής αποτελούσε τη «Νέα Αγορά» της πόλης της Δράμας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.