μπλόκο-αγρότες

Το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων καλεί όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους στην μεγάλη κινητοποίηση την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Ενώνουμε την φωνή μας με τους συναδέλφους μας από όλη την Κρήτη και όλη την Ελλάδα παίρνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες!

Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν οι βιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, την αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τις μεταφορές, οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του, ακόμα και όταν υπάρξει μια μικρή αύξηση των προϊόντων στον παραγωγό (π.χ λάδι).

Την ίδια στιγμή που τον εισόδημα μας τσακίζεται από την ακρίβεια, περικόπτονται οι επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, ειδικά των νέων παιδιών που θέλουν να μείνουν στα χωριά και να δουλέψουν. Η κυβέρνηση μπροστά στον φόβο των κινητοποιήσεών μας, έχει ήδη εξαγγείλει μέτρα κοροϊδίας όπως η κάλυψη κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Θέλουν να μείνουμε σιωπηλοί αποδεχόμενοι τα ψίχουλα που μας πετάνε. Ρίχνουν πάνω σε όποιον δεν μένει σιωπηλός τους μηχανισμούς καταστολής όπως έκαναν και με τους συναδέλφους κτηνοτρόφους στο Ρέθυμνο που δικάζονται γιατί κινητοποιήθηκαν απέναντι στην πολιτική που μας ξεκληρίζει.  Το κράτος τους εμφανίζεται αναποτελεσματικό όταν είναι να στηριχτεί το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς , αντίθετα είναι πολύ αποτελεσματικό όταν είναι να επιδοτηθούν με εκατομμύρια ευρώ εφοπλιστές, τραπεζίτες, βιομήχανοι, καναλάρχες.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν εξασφαλίζουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των Αγροτικών Συλλόγων που διεκδικούν μέτρα ανακούφισης του αγροτικού εισοδήματος.

Καλούμε όλα τα Δ.Σ των Αγροτικών Συλλόγων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χωριό!

Οργανώνουμε μεγάλη Πανχανιώτικη κινητοποίηση την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Όλοι με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα και τα τρακτέρ στις 11π.μ στον κόμβο των Μουρνιών.

Διεκδικούμε:

  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που κόβει τις ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους. 
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.

 

  • Όχι στο ξεκλήρισμα μας, με όχημα τους δασικούς χάρτες! Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη. Να δοθεί παράταση στις ενστάσεις!

 

  • Με ευθύνη του κράτους να καλυφθούν τα έξοδα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του κτηματολογίου για την αγροτική γη.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών. Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες του 2019 στην περιοχή του Πλατανιά. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Να καλυφθούν άμεσα τα κενά και να στελεχωθούν τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
  • Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα! Να σταματήσει η δίωξη των συναδέλφων μας από το Ρέθυμνο που σέρνονται σε δίκη!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.