w15-22325924933815

Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα, που άλλαξε τα δεδομένα, στα οποία θα πρέπει να εναρμονιστούμε όλοι σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έχει κάνει πράξη”.

Όπως επισήμανε, οι ανάγκες είναι εδώ, είναι πιεστικές και ισχυρές, και έχουν σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση που είναι ανελαστική: Τα τελευταία χρόνια, τα αρμόδια υπουργεία έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση, είπε ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος έδωσε στοιχεία για τη σχετική δημοσιονομική επίπτωση. “Η συνολική επιβάρυνση, μέχρι τώρα, προκύπτει ότι για τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανώ είναι κοντά στα 800 εκ ευρώ, για τον σεισμό στη Σάμο κοντά στα 125 εκ., για την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια κοντά στα 230 εκ. και για τον σεισμό στην Κρήτη, κοντά στα 225 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, οι πόροι αυτοί είναι αρκετά σημαντικοί, εάν συνυπολογιστούν και οι πόροι για τις άλλες φυσικές καταστροφές. Οι πόροι αυτοί θα αυξηθούν καθώς η αποκατάσταση συνεχίζεται συνέχισε ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος παρατήρησε πως πρόκειται για πόρους – κατά βάση – εθνικούς, καθώς η ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, “δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιουργούνται. Ενδεικτικά για τον Ιανό, από τα 800 εκ. ευρώ, η στήριξη από το Ταμείο ανήλθε μόλις στα 22 εκ. ευρώ”.

Καταλήγοντας, ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα εργαλεία και τους πόρους για τις ανάγκες αυτές, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, και που μπορεί να προκύψουν στο έτος που έχουμε μπροστά μας. Είναι ανάγκες, ώστε η Πολιτεία να είναι δίπλα στον πολίτη, τον αγρότη, τις επιχειρήσεις, άμεσα και δίκαια, είναι ανάγκες για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση και ανάπτυξη τόπων και δασών, είναι ανάγκες που αποτελούν ευκαιρία για μια ακόμα καλύτερη μέρα για τους συμπολίτες μας που επλήγησαν. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε εντατικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.