Ερυθρος Σταυρος Φυσικες Καταστροφες

Η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Επιπτώσεων από τις Φυσικές Καταστροφές, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1989. Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση τόσο των κυβερνήσεων, όσο και των πολιτών των κρατών, για τη μείωση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και η συνεργασία, σε παγκόσμιο επίπεδο, όλων των αρμόδιων φορέων για τη διαχείριση των επιπτώσεών τους. O φετινός στόχος, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές είναι «η σημαντική μείωση των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές και η διακοπή παροχής βασικών υπηρεσιών».

Αυτά τονίζονται μεταξύ άλλων από το Κίνημα Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, που  συσχετίζοντας τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, που συγκεντρώνει από τους Εθνικούς Συλλόγους με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα και γνωρίζοντας ότι η Κλιματική Αλλαγή σχετίζεται με την αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούν μεγάλες καταστροφές έχει ιδρύσει δύο παγκόσμια κέντρα έρευνας, με στόχο τη μελέτη και το σχεδιασμό συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης αλλά και πιο αποδοτικών προγραμμάτων απόκρισης. Το CADRIM, με έδρα τις Νήσους Μπαρμπάντος και
το Climate Center, με έδρα την Ολλανδία.

Σκοπός, λένε, είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση του κατάλληλου χωροταξικού σχεδιασμού και άλλων κανονισμών σχεδιασμού κτιρίων, όπως τα νοσοκομεία και άλλες ζωτικής σημασίας υποδομές, ώστε σε ενδεχόμενες καταστροφές να μειωθεί ο κίνδυνος μη παροχής ιατρονοσηλευτικής φροντίδας και έλλειψης τροφίμων, νερού, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών κ.ά.

Το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου

Η λήψη μέτρων πρόληψης, προετοιμασίας, καθώς και η εκπαίδευση των πολιτών για την αντιμετώπιση τόσο των ίδιων των φυσικών καταστροφών, όσο και των επιπτώσεών τους σε κοινωνικο – οικονομικό επίπεδο, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των συνεπειών αλλά και τη γρήγορη επαναφορά στην κανονικότητα της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο της μείωσης επικινδυνότητας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες του Κινήματος, εκπαιδεύει στελέχη και εθελοντές των Περιφερειακών του Τμημάτων στα εξελιγμένα εργαλεία και τους κανονισμούς του Ερυθροσταυρικού Κινήματος στην αντιμετώπιση καταστροφών.

Σκοπός είναι να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα παρέμβασης του δικτύου Περιφερειακών Τμημάτων στις τοπικές κοινότητες, καθιστώντας πιο συγκροτημένη και αποτελεσματική, τη συνεργασία ανάμεσα στον Ε.Ε.Σ. και τους τοπικούς φορείς πολιτικής προστασίας. Με το δίκτυο των εθελοντών του, συμμετέχει ενεργά σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, σε ολόκληρη την επικράτεια. Τέλος, εκπονεί πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών σχετικά με τις φυσικές καταστροφές, τις επιπτώσεις τους και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να πάρουμε, καθώς επίσης και εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών σε παιδιά και ενήλικες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.