ποταμος Καλαμας νερο πρωτοσελιδο

Την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας των Υδατικών διαμερισμάτων, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης,  κατά την τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιβαλλοντικών και Διαχειριστικών Αρχών (ΕΝΕΑ-ΜΑ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ετοιμάζει δέσμη μέτρων, για την ορθολογικότερη διαχείριση του νερού.

Τα προβλήματα με το νερό δεν λείπουν κι όλες οι μελέτες δείχνουν ότι έχουμε σημαντικές απώλειες νερού από τα πεπαλαιωμένα δίκτυα στη γεωργική άρδευση.

Ο κ. Αραβώσης εξέφρασε την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης προγραμμάτων για μέτρα, που αφορούν στη βελτίωση της κατάστασης των θαλασσών της χώρας, στο πλαίσιο της Οδηγίας Πλαίσιο για την Θαλάσσια Στρατηγική και των Προγραμμάτων Δράσης περιοχών ευπρόσβλητων από την νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης.

Επιπλέον, ανακοίνωσε την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης και την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις πλαστικών για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και επανακατάρτιση των εργαζομένων. Κεντρική δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η συνεργασία με σημαντικά ιδρύματα και παραγωγούς, όπως το Δίκτυο των 30 ΜΚΟ που έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε στη συμβολή της επαναχρησιμοποίησης νερού, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, για την οποία προωθείται ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης της ποσοτικής και της ποιοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, την αντιμετώπιση της υφαλμύρινσης των υπόγειων υδάτων, καθώς και την εφαρμογή μέτρων στήριξης για πρόληψη, αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και αποκατάσταση της φυσικής ροής των ρεμάτων και των ποταμών.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.