nisos

Σε αγορά δύο ταχυτήτων εξελίσσεται ο κλάδος της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα, στον οποίο δραστηριοποιούνται συνολικά περί της 75 επιχειρήσεις. Σε αυτές συγκαταλέγονται εταιρείες παραγωγής μπύρας, οι οποίες επενδύουν και εξελίσσονται καθώς και πολύ μικρές οντότητες, οι οποίες κινούνται στο όριο της βιωσιμότητας.

Δύο από τους κυριότερους λόγους που δεν επιτρέπουν στις σε αρκετές επιχειρήσεις να εξελιχθούν πλην εξαιρέσεων που θα αναφέρουμε, είναι το γεγονός ότι λόγω της μικρής τους κλίμακας έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής και περιορισμένη δυνατότητα αυτοματοποίησης της παραγωγικής τους διαδικασίας. Ταυτόχρονα, υφίστανται μικροζυθοποιίες που έχουν συσταθεί χωρίς συγκεκριμένο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό σχεδιασμό αλλά συχνά με κριτήριο αποκλειστικά το μεράκι των ιδιοκτητών τους, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εχέγγυο που θα τις καταστήσει βιώσιμες. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι σχεδόν τα 2/3 των επιχειρήσεων μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως υψηλού επενδυτικού ρίσκου και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντλήσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση του επενδυτικού τους πλάνου.

Από πλευράς καθαρών πωλήσεων μετά την αφαίρεση του ειδικού φόρου, η αγορά μπύρας το 2022 ανήλθε στα 489,29 εκατομμύρια ευρώ και το 2023 υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 576 εκατομμύρια ευρώ. Το 2022 μόνο οι δύο μεγάλοι πολυεθνικοί παίκτες, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Carsberg, είχαν καθαρές πωλήσεις 434 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις μικροζυθοποιίες ο κύκλος εργασιών για το σύνολό τους δεν υπερβαίνει σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ζυθοποιία Φτέλος με έδρα τη Σαντορίνη, ιδιοκτησία των τοπικά δραστηριοποιούμενων επιχειρηματιών Μανώλη Χλωρίδη και Βαγγέλη Φουστέρη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε αναζήτηση επενδυτή. Η συγκεκριμένη επενδυτική προσπάθεια που ολοκληρώθηκε το 2021 με την κατασκευή ζυθοποιείου αλλά και εστιατορίου στις εγκαταστάσεις της φαίνεται ότι δεν βρήκε την ανταπόκριση που αρχικά θα περίμενε κυρίως στην τοπική αγορά, στην οποία πόνταρε πολλά. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η λειτουργία εστιατορίου στις εγκαταστάσεις της βρήκε απέναντί της τον κλάδο εστίασης του νησιού, δυσκολεύοντας την τοποθέτηση της παραγόμενης μπύρας στα εστιατόρια της Σαντορίνης. Θυμίζουμε ότι στη Σαντορίνη δραστηριοποιείται και η Santorini Brewing Company που παράγει τη μπύρα Donkey.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ζυθοποιία Πελοποννήσου “Karma” φέρεται να έχει διακόψει τη λειτουργία της.

Εξαιρέσεις στον γενικότερο κανόνα αποτελούν επιχειρήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο όπως η ροδίτικη ΒΑΠ, η Κερκυραϊκή Ζυθοποιία – Corfu Beer, η Septem, η Χάρμα με έδρα την Κρήτη, η Ζυθοποιία Πηνειού – Lola, η Νήσος αλλά και η Μικροζυθοποιία Χίου.

Ζυθοποιία Πηνειού: Συνολικές επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρει στο Capital.gr o Γιώργος Πέτρου ο ένας εκ των μετόχων της Ζυθοποιίας Πηνειού, αυτή τη στιγμή υλοποιείται η τρίτη φάση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του 2024 με επέκταση εγκαταστάσεων κατά επιπλέον 500 τετραγωνικά με νέους χώρους εμφιάλωσης και αποθήκες. Θα προστεθεί καινούργιος μηχανολογικός εξοπλισμός για παραγωγή και αλουμινένιου κουτιού εκτός του γυάλινου μπουκαλιού αλλά και εξοπλισμός βελτίωσης ποιότητας και μείωσης του κόστους. Μέρος της επένδυσης αφορά στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και του κόστους λειτουργίας με την προσθήκη φωτοβολταϊκών και άλλες βελτιώσεις που θα υλοποιηθούμν. Η συνολική επένδυση και για τις τρεις φάσεις ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ και η τελευταία φάση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη ανέρχεται στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτή την επένδυση η εταιρεία αυξάνει την παραγωγική δυνατότητά της κατά περίπου 25%.

Αντίστοιχη περίπτωση αναπτυσσόμενης μικροζυθοποιίας αποτελεί η Septem, ιδιοκτησίας των αδερφών Σοφοκλή και Γιώργου Παναγιώτου. Η οποία επενδύει στο προϊόν της, παρουσιάζοντας νέους κωδικούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θυμίζουμε ότι την άνοιξη του 2023 η Septem εξαγόρασε την ζυθοποιία Elixis με έδρα τη Χαλκίδα (μπύρες Marea και Delphi), αναπτύσσοντας περαιτέρω τη δραστηριότητά της.

Το ενδιαφέρον επενδυτή προσέλκυσε και η μικροζυθοποιία Σερρών – Siris του επιχειρηματία, Γιάννη Μαρμαρέλη, η οποία εξαγοράστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια από τον κυπριακό όμιλο Φωτιάδη που παράγει και διανέμει την Carslberg στην Κύπρο. Έως τώρα – κατά πληροφορίες – δεν έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις παρά τις αρχικά διαφαινόμενες προθέσεις του επενδυτή. Ωστόσο λίγο πριν την εξαγορά έγινε μεταφορά κτιρίου και εξετάζεται αυτή την περίοδο η εγκατάσταση σε μεγαλύτερους χώρους, όπως πληροφορείται το Capital.gr.

Valia Calda: Νέο ζυθοποιείο με επένδυση 2,4 εκατομμυρίων ευρώ

Στις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να εισέλθουν δυναμικότερα στην αγορά είναι η ζυθοποιία Valia Calda των Ιωαννίνων, η οποία ετοιμάζει την κατασκευή νέου επισκέψιμου ζυθοποιείου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει από πλευράς της εταιρείας ο επικεφαλής της, Βαγγέλης Λαγός, αυτή τη στιγμή προγραμματίζεται επένδυση συνολικού ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, η οποία θα ενισχυθεί μέσω αναπτυξιακού νόμου για το 70% της δαπάνης. Κατά τον ίδιο η κατασκευή του κτιρίου θα ξεκινήσει έως το τέλος της φετινής χρονιάς με προοπτική να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το φθινόπωρο του 2025. Με αυτή την κίνηση θα φτάσει σε παραγωγή 10.200 εκατόλιτρων το χρόνο – σε πρώτη φάση – από μόλις 400 εκατόλιτρα που είναι αυτή τη στιγμή.

Κερκυραϊκή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ στη διετία

Σε ό,τι αφορά την Κερκυραϊκή Ζυθοποιία, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Σπύρο Καλούδη, η επιχείρηση έχει ενταχθεί σε δύο προγράμματα, την “Έξυπνη Μεταποίηση” και την “Πράσινη Μετάβαση”. Το πρώτο έχει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και φυσικών πόρων όπως το νερό. Το δεύτερο αφορά στην προσθήκη αυτοματισμών στη Ζυθοποιία, οι οποίοι θα μειώσουν το παραγωγικό κόστος και θα περιορίσουν τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Το ύψος των προαναφερόμενων επενδύσεων ανέρχεται στις 895.000 ευρώ, ενώ στη διετία 2024-2025 το σύνολο των επενδύσεων θα αγγίξει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Σε επίπεδο παραγωγής ζύθου αυτή τη στιγμή ο όγκος ανέρχεται στις 13.000 εκατόλιτρα, ποσότητα που θα αυξηθεί σημαντικά μέσω των προαναφερόμενων δαπανών. Οι μεγαλύτερες ποσότητες μπύρας που εμφιαλώνει πωλούνται στην ελληνική αγορά, ενώ μικρές ποσότητες διατίθενται και στο εξωτερικό.

H ξεχωριστή περίπτωση της Νήσος

Μία ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Μικροζυθοοιία Κυκλάδων, Νήσος. Η εταιρεία που δημιούργησαν ο Αλέξανδρος Κουρής και η Μάγια Τσόκλη στην Τήνο διέθεσε περίπου το 20% των μετοχών της στην Carslberg στη διάρκεια του 2023. Εν τω μεταξύ, δεδομένου του εκτοπίσματος της Carlsberg και της πρόσβασης στα δίκτυα διανομής και διάθεσης της μπύρας, σε συνδυασμό με τη μεταφορά μέρους της παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Ριτσώνα, δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας, αυξάνεται ο τζίρος και η κερδοφορία, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι και ιδρυτές να αντλούν σημαντικό όφελος από τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.