τυφλοποντικες

Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέους τύπους τυφλοπόντικων, που πιστεύουν ότι ζούσαν ανεξερεύνητοι στην Τουρκία.

Το DNA επιβεβαίωσε ότι τα πλάσματα έχουν βιολογικές διαφορές από άλλους τυφλοπόντικες. Κατοικούν σε ορεινές περιοχές της ανατολικής Τουρκίας και μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες έως και 50 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι και να θάβονται κάτω από δύο μέτρα χιόνι το χειμώνα.

Οι ανακαλύψεις αυξάνουν τον αριθμό των γνωστών ευρασιατικών τυφλοπόντικων, από 16 σε 18, και το καθένα από αυτά έχει τα δικά του ξεχωριστά γενετικά και φυσικά χαρακτηριστικά.

Για να ταυτοποιήσουν τα τελευταία τους ευρήματα, οι ερευνητές μελέτησαν το μέγεθος και το σχήμα διαφόρων σωματικών δομών χρησιμοποιώντας προηγμένες μαθηματικές αναλύσεις, οι οποίες τους επέτρεψαν να συμπεριλάβουν δείγματα που συλλέχθηκαν τον 19ο αιώνα.

Μια συμπληρωματική ανάλυση του DNA των τυφλοπόντικων και μια λεπτομερής σύγκριση με γνωστά είδη επιβεβαίωσαν την ιδιαιτερότητά τους.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Zoological Journal of the Linnean Society, διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ondokuz Mayıs στην Τουρκία, του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής David Bilton από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, ήταν στο παρελθόν υπεύθυνος για τον εντοπισμό σχεδόν 80 νέων ειδών ζώων. «Σήμερα είναι πολύ σπάνιο να βρίσκουμε νέα είδη θηλαστικών» δήλωσε ο ίδιος. «Υπάρχουν μόνο περίπου 6.500 είδη θηλαστικών που έχουν ταυτοποιηθεί σε όλο τον κόσμο και, συγκριτικά, είναι γνωστά περίπου 400.000 είδη σκαθαριών, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1 έως 2 εκατομμύρια στη Γη».

«Επιφανειακά, οι νέοι τυφλοπόντικες, που εντοπίσαμε σε αυτή τη μελέτη, φαίνονται παρόμοιοι με άλλα είδη, καθώς η υπόγεια διαβίωση προκαλεί σοβαρούς περιορισμούς στην εξέλιξη του μεγέθους και του σχήματος του σώματος. Στην πραγματικότητα υπάρχει περιορισμένος αριθμός επιλογών για τους τυφλοπόντικες. Η μελέτη μας υπογραμμίζει πώς, υπό αυτές τις συνθήκες, υποτιμάμε την πραγματική φύση της βιοποικιλότητας, ακόμη και σε ομάδες όπως τα θηλαστικά, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι θα υπέθεταν ότι γνωρίζουμε όλα τα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη».

πηγη

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.