36169692_303

Με την υπ’ αρ. πρωτ. 28288/1272/17.05.21 επιστολή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Μπούγας, αναφορικά με τον υπερπληθυσμό αγριόχοιρων και μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων, οι οποίοι προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες της Φωκίδας αλλά και στον Ελαιώνα της Άμφισσας, με αντίστοιχες επιπτώσεις στην όλη αγροτική οικονομία.

Ειδικότερα, με διαδοχικές αποφάσεις του Υπουργείου αφενός παρατάθηκε η κυνηγετική περίοδος του αγριόχοιρου µέχρι 31.03.2021 κι επιπλέον μέχρι τις 20.09.2021 επιτρέπεται – κατ’ εξαίρεση – η ελεγχόµενη δίωξη µη δεσποζόµενων ηµίαιµων χοίρων και αγριόχοιρων, λόγω επαπειλούµενων καταστροφών στην αγροτική και κτηνιατρική παραγωγή σε περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Η εν λόγω δράση γίνεται από ειδικά συνεργεία, τα οποία έχουν συγκροτήσει οι ∆ασικές Υπηρεσίες σε συνεργασία µε τους κυνηγετικούς συλλόγους.

Περαιτέρω, θεσµοθετήθηκε η κατάρτιση και υλοποίηση του προγράµµατος πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών, καθώς και πρόγραµµα, που περιλαµβάνει την υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων πρόληψης και αποτροπής εισόδου και εξάπλωσης της νόσου, µε κύριο µέτρο τον έλεγχο µείωση του πληθυσµού τους, την επιτήρηση (ενεργητική και παθητική) του νοσήµατος και την υλοποίηση δράσεων που ακολουθούν την καταγραφή εστιών Πανώλης των Χοίρων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.