4a

3ο Forum κρητικών προϊόντων Αθήνας – Μεγάλο στοίχημα το 1ο Forum στις Βρυξέλλες

Με στόχο τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο και να νιώσουν, όσοι τα γεύονται, το άρωμα, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού, άνοιξε τις πύλες του το 3ο Forum Κρητικών Προϊόντων στην Helexpo, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Με όπλο τη μοναδική ποιότητα των προϊόντων της Κρήτης και της κρητικής κουζίνας, που, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, «αποτελεί τη συνέχεια της παράδοσης γεύσεων, αρωμάτων και προϊόντων που έχει τις ρίζες της στη μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας», οι παραγωγοί, πρέπει να επενδύσουν στην εξωστρέφεια και να προσδώσουν υπεραξία στα κρητικά προϊόντα.

«Έτσι θα αλλάξουμε και θα μετασχηματίσουμε τον αγροδιατροφικό μας τομέα, ώστε να μετεξελιχθεί. Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η ψηφιακή εποχή, να διεισδύσουμε στις αγορές του κόσμου, ενισχύοντας την βιωσιμότητα των παραγωγών μας και εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη βιωματική γαστρονομική εμπειρία που νιώθουν οι επισκέπτες στην Κρήτη, ενώ επισήμανε ότι «η Ελλάδα μας, μια μικρή χώρα, βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, με την Κρήτη να έχει ισχυρό αποτύπωμα. Το ελαιόλαδο της Βιάννου, η γραβιέρα και η ξυνομυζήθρα Κρήτης, το ξύγαλο από τη Σητεία, το κρητικό παξιμάδι, τα πορτοκάλια από το Μάλεμε, τα κρασιά από κάθε άκρη του νησιού μας…».

Αναφερόμενος στο forum το χαρακτήρισε «πύλη εισόδου» για τους παραγωγούς, καθώς μέσα από αυτό μπορούν να μπουν τα προϊόντα τους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, super markets και δίκτυα διανομής.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι στα προηγούμενα χρόνια ως υφυπουργός Αθλητισμού, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Κρήτης και την Περιφέρεια, έγινε η αρχή για να συνδεθεί η κρητική διατροφή με την ευεξία, καθώς άλλωστε τα κρητικά προϊόντα αποτελούν τη βάση της φημισμένης κρητικής διατροφής! Και αναφέρθηκε στην μελέτη των 7 χωρών που επιστημονικά συνέδεσε τον κρητικό τρόπο ζωής με την μακροζωία και την προστασία από πολλές ασθένειες, η οποία, όπως σημείωσε «αποτελεί την επιστημονική απόδειξη του οφέλους που μπορεί να προσφέρει η κατανάλωσή τους».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η κρητική διατροφή δεν πρέπει να τσουβαλιάζεται στον όρο μεσογειακή διατροφή, γιατί είναι κάτι διαφορετικό. Υιοθέτησε δε, πλήρως προηγούμενη δήλωση του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, λέγοντας ότι «η Κρήτη δεν είναι τόπος, είναι τρόπος».

Το Forum, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ δεν είναι ένα «πανηγύρι», αλλά «μια σοβαρή επαγγελματική διοργάνωση». Πλέον η διοργάνωση αποτελεί θεσμό που, όπως είπε, οι στόχοι μεγαλώνουν και οι ορίζοντες διευρύνονται. «Για αυτό και όπως έχω ήδη ανακοινώσει, θα κάνουμε το 1ο Φόρουμ Κρητικών προϊόντων στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Ώστε να δείξουμε τον διατροφικό μας πλούτο, την γαστρονομική μας παράδοση και να καταφέρουμε, αν και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, με μια μπουκιά γραβιέρα και μια γουλιά κρασί, να τους κάνουμε να νιώσουν λες και βρίσκονται στο νησί μας! Το Υπουργείο, τα Επιμελητήρια και η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξουν την προσπάθεια, αλλά θέλουμε και τη δική σας συμμετοχή, ώστε να ακουστεί δυνατά η φωνή της Κρήτης στο κέντρο της Ευρώπης!».

Και πρόσθεσε ότι τελικός στόχος είναι τα κρητικά προϊόντα είναι να κατακτήσουν τον κόσμο. Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ μπορεί οι Κρητικοί να έχουν μεταξύ τους πολλές διαφορές, από πολιτικές έως προσωπικές, ωστόσο όταν τίθεται κάποιος ουσιαστικός στόχος, τότε προτάσσεται ο «συγκρητισμός», ενώνονται δυνάμεις και γίνεται από κοινού αγώνας για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί.

Ο ΥπΑΑΤ έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ, αλλά και στη λειτουργία της Σχολής Μεσσαράς, στην οποία την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού. Τέλος, αναφέρθηκε και στο έργο του Κατσαμπά, στις κτηριακές εγκαταστάσεις του οποίου θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε και οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα αλλά και να υπάρχει νοικοκύρεμα και οικονομίες κλίμακας.

Επίσκεψη στα περίπτερα του 3ου Forum κρητικών προϊόντων

Νωρίτερα, λίγο πριν από τα εγκαίνια, ο ΥπΑΑΤ περιηγήθηκε στα περίπτερα των εκθετών και χορηγών του 3ου Forum Κρητικών προϊόντων, όπου συνομίλησε με παραγωγούς, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη της δυναμικής του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα Περίπτερα, ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του στο CRETA tv, ευχαρίστησε τα επιμελητήρια της Κρήτης και τους χορηγούς για την τρίτη, κατά σειρά, διοργάνωση του Forum Κρητικών Προϊόντων και στην Αθήνα. Σημείωσε ότι εφέτος μετέχουν 120 εταιρείες, 65 όμιλοι και 722 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε ότι από τις περίπου 17.500 συναντήσεις Β2Β που έχουν προγραμματισθεί θα προκύψουν και σημαντικές συμφωνίες: «Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις τα κρητικά προϊόντα να εξελίσσονται, να βγαίνουν έξω από τα σύνορα της Κρήτης. Στόχος μας είναι να επεκταθεί το Forum, άρα και η αναζήτηση συνεργασιών και στις Βρυξέλλες. Είναι το στοίχημα για την επόμενη χρονιά. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Μας αρέσουν τα δύσκολα. Άλλωστε είναι ένα θέμα που αγκαλιάσθηκε με πολλά χαμόγελα ικανοποίησης από τους παραγωγούς στην Κρήτη. Όλοι θα εργαστούμε για να το πραγματοποιήσουμε με επιτυχία για να ταξιδέψουν παντού τα κρητικά προϊόντα. Άλλωστε η κρητική διατροφή διακρίνεται. Υπάρχουν μελέτες και έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι τα προϊόντα που παράγει η κρητική γη είναι μοναδικά και ενισχύουν την ποιότητα της ζωής και βοηθούν στη μακροζωία. Άρα τα έχουμε όλα. Καλούμε όλον τον κόσμο να έλθει και να απολαύσει, τις ομορφιές της Κρήτης, τα τουριστικά θέρετρα, τον πολιτισμό, την κρητική διατροφή, τον ήλιο και φυσικά τους κατοίκους που έχουν κάτι μοναδικό. Μεταξύ μας μπορεί να υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν, αλλά μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η προσπάθεια που γίνεται εδώ».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.