kalampoki_xorafi
Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια τους στην ΕΕ

Τη χρήση ενός γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου και ανανέωσε την έγκριση δύο γενετικώς τροποποιημένων ελαιοκραμβών, ως τροφίμων και ζωοτροφών, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εγκρίσεις αυτές ακολούθησαν τις ολοκληρωμένες και αυστηρές διαδικασίες της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίες εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Βασίζονται στη θετική επιστημονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργειες αυτές είναι εξίσου ασφαλείς με τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες.

Άδειες για 10 έτη

Η Επιτροπή είχε τη νομική υποχρέωση να λάβει απόφαση για τις καλλιέργειες αυτές, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε ειδική πλειοψηφία (ούτε υπέρ ούτε κατά της έγκρισης) στη μόνιμη επιτροπή και μετέπειτα στην επιτροπή προσφυγών.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια τους στην ΕΕ, αλλά μόνο τις εισαγωγές τους στην ΕΕ από τρίτες χώρες για χρήση ως τρόφιμα και ζωοτροφές. Οι άδειες ισχύουν για 10 έτη και κάθε προϊόν που παράγεται με βάση τις καλλιέργειες αυτές θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ.

Τι είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές γενικά προέρχονται από φυτά και ζώα που καλλιεργούνται και εκτρέφονται από τον άνθρωπο για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, εκείνα τα φυτά και τα ζώα με τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά επιλέχθηκαν για την αναπαραγωγή των επόμενων γενεών τροφίμων και ζωοτροφών. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, για φυτά με αυξημένη αντοχή στις περιβαλλοντικές πιέσεις, όπως ασθένειες ή με αυξημένη απόδοση.

Αυτά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν μέσω φυσικών παραλλαγών στη γενετική σύνθεση αυτών των φυτών και ζώων. Πρόσφατα, έχει καταστεί δυνατή η τροποποίηση της γενετικής σύνθεσης ζωντανών κυττάρων και οργανισμών χρησιμοποιώντας τεχνικές της σύγχρονης βιοτεχνολογίας που ονομάζονται γονιδιακή τεχνολογία.

Το γενετικό υλικό τροποποιείται τεχνητά για να του δώσει μια νέα ιδιότητα (π.χ. αντοχή ενός φυτού σε ασθένεια, έντομο ή ξηρασία, ανοχή φυτού σε ζιζανιοκτόνο, βελτίωση της ποιότητας ή της θρεπτικής αξίας ενός τρόφιμου, αυξημένη απόδοση).

Αυτοί οι οργανισμοί ονομάζονται «γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί» (ΓΤΟ) . Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές που περιέχουν ή αποτελούνται από τέτοιους ΓΤΟ, ή παράγονται από ΓΤΟ, ονομάζονται «γενετικά τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα ή ζωοτροφές».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.