ypodomes

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΓΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα συζητήθηκε  διεξοδικά το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωτεχνικών και έγινε σχετική ενημέρωση για τις εξελίξεις  (πραγματοποιηθείσες συναντήσεις) με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων/νο Καραμανλή  και  το Γενικό Γραμματέα κ. Γεώργιο Καραγιάννη καθώς και για τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, για το ίδιο θέμα.

Στις συναντήσεις που έγιναν με την παρουσία εκπροσώπου της ΠΟΓΕΔΥ (κ. Νικ. Μπόκαρης) συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το ΠΔ 99/2018 που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών το οποίο όπως γνωρίζετε έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και δυσαρέσκεια στους Γεωτεχνικούς κλάδους και  ειδικότερα των Γεωλόγων και των Δασολόγων.

Οι συναρμόδιο Υπουργοί αναγνώρισαν τις αστοχίες στις ρυθμίσεις του ανωτέρω Π.Δ καθώς και το αίτημα της ΠΟΓΕΔΥ και του ΓΕΩΤΕΕ για διορθωτικές παρεμβάσεις και ζήτησαν χρόνο ώστε να συζητηθούν στο καθ υλη αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι αναγκαίες αλλαγές.

Στις ίδιες συναντήσεις τέθηκε και το θέμα της καταβολής στους Γεωτεχνικούς κλάδους του αντισταθμίσματος του 6 τοις χιλίοις για τα Γεωτεχνικά έργα ή το μέρος αυτών που περιλαμβάνεται στα Τεχνικά έργα που εκτελούνται και η επίβλεψη τους γίνεται από κλάδους Γεωτεχνικών. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα και αυτό το αντιστάθμισμα καταβάλλεται μετά από σχετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε κλάδους μηχανικών, ενώ αφορά Γεωτεχνικά έργα .

Για τα θέματα αυτά τα οποία η ΠΟΓΕΔΥ θεωρεί πολύ σημαντικά για την επαγγελματική καταξίωση και βιωσιμότητα των Γεωτεχνικών κλάδων ορίστηκαν υπεύθυνοι για την παρακολούθησή τους οι συνάδελφοι από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΓΕΔΥ κκ. Νικ. Μπόκαρης, Πεταλάς Νέστορας και ο Πρόεδρος των Γεωλόγων Δημοσίου κ. Σιδηρόπουλος Νικόλαος.

Στο ίδιο Γενικό Συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για το οποίο ήδη έχει κοινοποιηθεί  από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στις υπάρχουσες δομές.

Το θέμα αυτό αφορά τους συναδέλφους μας Γεωτεχνικούς που υπηρετούν σήμερα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής και συστηματική ενημέρωση τους για τις επικείμενες αλλαγές..  Είναι γνωστό ότι η Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ εκφράζει τη θέση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της που έχουν σαν πάγιο αίτημα την εδραίωση ενός αποτελεσματικότερου συστήματος διοίκησης για τα θέματα Γεωτεχνικού ενδιαφέροντος και στη βάση αυτή θεωρούν ότι η κάθετη διάρθρωση και υπαγωγή των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών σε ένα Υπουργείο παράλληλα με τις αναγκαίες προσλήψεις Γεωτεχνικών, θα συνέβαλε καθοριστικά στη διεκπεραίωση του σημαντικού τους ρόλου για την Αγροτική και Δασική Οικονομία .

Η Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ θα παρακολουθεί από κοντά τα παραπάνω θέματα (οικονομικά και θεσμικά) βάζοντας συνδικαλιστικό στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών με την παροχή οικονομικών κινήτρων,  παράλληλα με την εργασιακή ασφάλεια κάθε Γεωτεχνικού, σε οποιαδήποτε μεταβολή του συστήματος διοίκησης στο οποίο υπάγεται.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.