ARAMPATZHHANIA03

«Η πρωτοπόρα πρωτοβουλία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής αποτελεί μια εξαιρετική, υποδειγματική συνέργεια, που δικαιώνει αφενός τον δικαιοπολιτικό χαρακτήρα του σωφρονιστικού μας συστήματος αφετέρου την πολυποίκιλη, κοινωνική διάσταση της Γεωργίας» δήλωσε σήμερα από τα Χανιά, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή στην έναρξη του πιλοτικού προγράμματος γεωργικής κατάρτισης κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων με τίτλο «Καλλιέργεια Γης, Εφόδιο Ζωής» στις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς.

«Για πρώτη φορά η Πολιτεία μέσα από τα Συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δημιουργούν μια «κυψέλη» επαφής με την γνώση, εκπαίδευσης των κρατουμένων και επανένταξης τους στην κοινωνία μετά το πέρας έκτισης της ποινής σε μια προσπάθεια διάρρηξης του φαύλου κύκλου παραβατικής και έκνομης συμπεριφοράς, που μπορεί να ζήσει οδηγήσει έναν φυλακισμένο ξανά στην φυλακή» ανέφερε η κ. Αραμπατζή.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής μετά από παραίνεση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Κυβέρνησης.

«Το πρόγραμμα αξιοποιεί την δημόσια περιουσία (γεωργικές εκτάσεις, κτήρια) και αναδεικνύει εκτός από την κοινωνική διάσταση του Σωφρονισμού και μια ακόμη κοινωνική διάσταση της Γεωργίας που:

  • δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης
  • παρέχει εισόδημα σ’ αυτούς που την ασκούν και στις οικογένειές τους
  • συμβάλλει αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή
  • αποτελεί δίχτυ αναχαίτισης της ερημοποίησης της υπαίθρου και συνθήκη αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας

παρέχοντας και ευκαιρίες κατάρτισης στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και τους μελισσοκόμους μέσα από τα προγράμματα, που εκπονεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» τόνισε  η Υφυπουργός.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 50% της παραγωγής (ή το ισόποσο σε χρήματα) θα διατίθεται στις φυλακές ενώ με την ολοκλήρωση του Κύκλου Εκπαίδευσης-Απασχόλησης και την απόλυση από τις φυλακές οι κρατούμενοι θα λαμβάνουν σχετικό πιστοποιητικό από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Βασικός πυλώνας της ελληνικής αντεγκληματικής πολιτικής είναι η ομαλή και σύννομη ένταξη στην κοινωνία» σημείωσε η Υφυπουργός και πρόσθεσε πως «η δημιουργική κάλυψη του “νεκρού” χρόνου μέσα στη φυλακή, με την αγροτική κατάρτιση, που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενθαρρύνει τον κρατούμενο σ’ έναν ενάρετο κύκλο ζωής και δημιουργίας, καθώς αισθάνεται ωφέλιμος και χρήσιμος στην κοινωνία παράγοντας προϊόντα και αξία».

Κατά την παρουσίαση της δράσης παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφία Νικολάου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και Παναγιώτης Χατζηνικολάου αντίστοιχα, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Βουλευτής Χανίων και πρώην Υπουργός, κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη συνέχεια οι δύο Υφυπουργοί ξεναγήθηκαν από την Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) για την έρευνα στις νέες τάσεις στην ελιά, στα εσπεριδοειδή & υποτροπικά και στα αρωματικά φυτά ενώ ακολούθησε η πρώτη επίσκεψη στο Αγρόκτημα του Οργανισμού, όπου θα απασχολούνται οι κρατούμενοι, με στόχο τη βιωματική τους εκπαίδευση σε νέες καλλιεργητικές τάσεις.

Η Δράση

Η κατάρτιση των κρατουμένων θα οδηγήσει στην χορήγηση Βεβαίωσης Κατάρτισης στην Φυτική Παραγωγή από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Εντός του έτους, οι κρατούμενοι θα εκπαιδευτούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες και θα εκτελέσουν την πρακτική τους άσκηση στα αγροκτήματα του ΙΕΛΥΑ, στα Χανιά.

Σκοπός και στόχος είναι να επεκταθεί η υλοποίηση της Δράσης Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Κρατουμένων και Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στο σύνολο των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης ανά την Ελλάδα (Τίρυνθα, Κασσανδρεία και Κασσαβέτεια).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.