510ea6a1e5d8d01224693f6c9d93a4de_XL

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μπορεί η ρύθμιση για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών να ίσχυσε για τις περσινές φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο με την νέα φορολογική περίοδο πολλοί αγρότες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα χαράτσι ύψους 650 ευρώ.

Θυμίζουμε πως για το περσινό φορολογικό έτος, που αφορούσε τα εισοδήματα του 2019, ίσχυαν τα εξής: «Ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα  5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων».

Οι εξαιρέσεις για τους Αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α, (του Ειδικού απαλλάσσονται γενικά) που ισχύουν, ήταν οι εξής:

α) Οι Αγρότες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από  3.100 κατοίκους.

β) Οι Αγρότες εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, ως Αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α.

γ) Οι Αγρότες, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας τους.

δ) Οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016.

Ωστόσο, για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, που θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020, όπου οι περισσότεροι των φορολογουμένων αγροτών έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην διακίνηση και κατανάλωση των προϊόντων τους, δεν υφίσταται αντίστοιχη ρύθμιση.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.