Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ενεργοποιούνται εναλλακτικές αγορές για εισαγωγές- Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάσσονται μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι
Δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, έλλειψη προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι το 2020 και 2021 η Ελλάδα είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα με πλεόνασμα περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ για κάθε προηγούμενο έτος.

Όπως ανέφερε στο σκληρό σιτάρι η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια και κάνει κι εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο μαλακό και τον αραβόσιτο η Ελλάδα προμηθευόταν από Ρωσία και Ουκρανία περί τους 250.000 τόνους και 500.000 τόνους αντίστοιχα.

Ήδη οι φορείς της βιομηχανίας τροφίμων, έχουν ενημερώσει τον ΥπΑΑΤ ότι έχουν ενεργοποιήσει εναλλακτικούς διαύλους για εισαγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία κ.α. ενώ ενεργοποιείται και ο δίαυλος για εισαγωγές από την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά που για περίπου 25 χρόνια παρέμενε ανενεργός.
Το ΥπΑΑΤ, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς, παρακολουθεί το ζήτημα και έχει επανεργοποιήσει την Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, και παράλληλα δίνει κίνητρα στους αγρότες για να προχωρήσουν σε καλλιέργεια επί πλέον ποσοτήτων. Ένα από τα κίνητρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ένταξη του μαλακού σιταριού και του αραβόσιτου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την αύξηση του κόστους παραγωγής, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση από το φθινόπωρο λαμβάνει πρωτοβουλίες και ήδη έχει ανακοινωθεί δέσμη μέτρων ύψους 180 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός της επομένης εβδομάδος θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη.

Παράλληλα θύμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την ΕΕ να υπάρξει ξεχωριστό Ταμείο στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ανάλογο με εκείνο που υπήρξε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος στην έκτακτη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ζήτησε συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα, κάτι που έκαναν και άλλες χώρες και ανέφερε το παράδειγμα του Γάλλου ομολόγου του που ζήτησε κατάργηση του μέτρου της αγρανάπαυσης.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν στόχο έχουν την στήριξη των πραγματικών παραγωγών.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.