2

Απαντήσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας , Γιάννη Οικονόμου, σε επίκαιρές ερωτήσεις στη Βουλή

  • Κανένα έργο δεν κινδυνεύει με απένταξη
  • Άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου

 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου απάντησε τη Παρασκευή 18 Ιουνίου στη Βουλή στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου σε επίκαιρες ερωτήσεις αναφορικά με  τον ενδεχόμενο κίνδυνο απένταξης 25 κρίσιμων αρδευτικών έργων καθώς και τις αποζημιώσεις των παραγωγών (Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ηλείας) από  την χαλαζόπτωση της 15ης Μαΐου.

Αναλυτικότερα:

Κανένα έργο δεν κινδυνεύει με απένταξη – Δεν θα χαθεί ούτε 1 ευρώ

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αραχωβίτης, ο ΥφΑΑΤ απάντησε σχετικά με τον κίνδυνο απένταξης 25 κρίσιμων αρδευτικών έργων και τον κίνδυνο απώλειας σχεδόν 350 εκ. ευρώ από το ΠΑΑ 2014-2020.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απένταξης των ενταγμένων πράξεων. «Οι διαδικασίες για την υλοποίησης  τους  συνεχίζονται απρόσκοπτα. Αυτό είναι το δεδομένο» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να χαθεί ευρώ.

Ο ΥφΑΑΤ σχολιάζοντας τον χρόνο ένταξης των 25 αρδευτικών έργων ανέφερε: «Τα έργα εντάχθηκαν στις 2 Ιουλίου του 2019, δηλαδή 7 ημέρες, πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς να υφίσταται η κατάλληλη προετοιμασία, παρότι το μέτρο «έτρεχε» και τα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου παρατήρησε, πως η κατασκευή έργων στην Ελλάδα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται με το πλαίσιο των διαδικασιών, αλλά και με την αρτιότητα των μελετών. Η παραδοχή αυτή σε συνδυασμό με την πανδημία, την απεργία των  μελών των Επιτροπών Διαγωνισμού, τη χρονοβόρα διαδικασία των απαλλοτριώσεων και την ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών επέφεραν τις όποιες καθυστερήσεις και το ΥΠΑΑΤ επιδόθηκε σ έναν αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει, πως κανένα έργο δεν κινδυνεύει.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι για τα 22 από τα 25 έργα έχει ήδη εκδοθεί τροποποίηση των αποφάσεων ένταξής τους ως προς την προθεσμία ανάληψης νομικής δέσμευσης, ενώ για τα υπόλοιπα 3 δεν χρειάστηκε παράταση, καθώς οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει.

«Στο ΥΠΑΑΤ έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε στο αύριο του πρωτογενή τομέα μακριά από καιροσκοπικές λογικές. Η ανάγκη για συντονισμένη εγγειοβελτιωτική πολιτική είναι αδίρρητη» καθώς η προώθηση της ορθής διαχείρισης του αρδευτικού νερού στην αγροτική παραγωγή αποτελεί πρωταρχική  προτεραιότητα.

 

Άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου

 

Σε σχετικές επίκαιρες της Βουλευτού της ΝΔ κα. Αυγερινοπούλου και του Βουλευτού της ΝΔ κος Καππάτου για την στήριξη των παραγωγών της Π.Ε Ηλίας και Π.Ε Κεφαλληνίας αντίστοιχα, που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση της 15ης Μαΐου 2021, ο κ. Οικονόμου τόνισε την πρόθεση του ΥΠΑΑΤ οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα και γρήγορα.

Όπως διευκρίνισε σκοπός του ΥΠΑΑΤ και της Κυβέρνησης είναι η θωράκιση και η ενίσχυση των καλλιεργειών, ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα τους μπροστά και στην πρόσκληση της κλιματικής αλλαγής. «Στόχος μας είναι και οι καλλιέργειες που επλήγησαν από  τις χαλαζοπτώσεις της 15ης Μάϊου να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια», τόνισε ο ΥφΑΑΤ, αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία και για τις 2 περιοχές.

Ο ΥφΑΑΤ πρόσθεσε ότι πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. ξεκινούν μετά την συγκομιδή των προϊόντων δηλαδή την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά. Όταν σε σύγκριση με το παρελθόν, αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά, δηλαδή σε διάστημα 17 μηνών.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι εδώ και αύριο, γι’ αυτό ο ολικός μετασχηματισμός του αγροτικού μοντέλου της χώρας είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, ενώ τέλος αναφέρθηκε και στον οδικό χάρτη των αποζημιώσεων από τον παγετό, όπως αυτός ανακοινώθηκε από τον Υπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό.

Με αφορμή τις 2 επίκαιρες ερωτήσεις ο ΥφΑΑΤ αναφέρθηκε εκτενώς και στον οδικό χάρτη των αποζημιώσεων από τον παγετό, απαριθμώντας τα 5 βασικά σημεία:

χάρτη αποζημιώσεων:

  1. Το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Κανένας παραγωγός δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση.
  2. Θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.
  3. Ρυθμίζονται τα θέματα υπερωριών και αμοιβών των τακτικών και εκτάκτων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, με στόχο την ανταμοιβή τους για την αύξηση του χρόνου εργασίας τους, ώστε να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν το εκτιμητικό έργο.
  4. Θα υπάρξει άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το ποσό που θα καταβληθεί, το οποίο εκτιμάται περίπου στα 155 εκατομμύρια, θα δοθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.
  5. Άμεση εκταμίευση ποσού €3.500.000 ευρώ προς τον ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να καλύψει τα άμεσα διοικητικά κόστη ώστε να συνεχίσει την εξατομικευμένη και ανά ιδιοκτησία εκτίμηση των ζημιών.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.