Photo1 (1)

Στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ), στα Χανιά, βρέθηκε την Τετάρτη (21/7) ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, στο πλαίσιο της σύναψης μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, με σκοπό την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων μέσω της απασχόλησής τους με καλλιεργητικές εργασίες, την επαγγελματική τους κατάρτιση, καθώς και την εκπαίδευση των Γεωτεχνικών Επιστημόνων των Καταστημάτων Κράτησης στις νέες καλλιεργητικές τάσεις. Πρόκειται για έναν τομέα, στον οποίο έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Ξεναγήθηκε στο Δικτυοκήπιο Ελαιόδεντρων, το Αγρόκτημα Εσπεριδοειδών, τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του ΙΕΛΥΑ, το οποίο καινοτομεί στον τομέα έρευνας με κύρια κατεύθυνση την ανάπτυξη πολλαπλασιαστικού υλικού υποτροπικών φυτών, τις πρότυπες καλλιέργειες εσπεριδοειδών και τις προσπάθειες ελέγχου και περιορισμού του δάκου μέσω πρότυπων προγραμμάτων.  Παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικης, Σοφία Νικολάου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», χωρίς παρωπίδες και αγκυλώσεις, βάζει στο επίκεντρο την εκπαίδευση ως τρόπο επανένταξης και αναδεικνύει το ρόλο της ως μέσο ομαλής κοινωνικοποίησης ενισχύοντας  τη σημασία του αγροτικού τομέα ως βασικού πυλώνα κοινωνικής συνοχής. Αντικείμενο της συνεργασίας μας είναι η επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων, αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων και πολιτικού προσωπικού και στις τέσσερις αγροτικές φυλακές της Ελλάδας (Τίρυνθα, Χανιά, Κασσανδρεία και Κασσαβέτεια), με στόχο την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. Η αγροτική ανάπτυξη και ο πρωτογενής τομέας με τη σύγχρονη έννοια του συναντούν, λοιπόν, την αντεγκληματική  πολιτική του σήμερα, εδώ στα Χανιά και ενώνουν δυνάμεις στο Ινστιτούτο Ελαιάς, Υποτροπικών Φυτών και Άμπελου», υποστήριξε αρχικά στην ομιλία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου.

Η κατάρτιση των κρατουμένων θα οδηγήσει στην χορήγηση Βεβαίωση Κατάρτισης στην φυτική παραγωγή από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διάρκειας 84 ωρών. Οι Γεωτεχνικοί υπάλληλοι και λοιπό προσωπικό του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Χανίων (συνολικά 11 άτομα), θα λάβουν στις 21 και 22 Ιουλίου 2021 κατάρτιση συνολικής διάρκειας 8 ωρών από το προσωπικό του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) για τις νέες τάσεις στην ελιά, υποτροπικά και τα εσπεριδοειδή και τα αρωματικά φυτά. Επίσης, εντός του έτους, οι κρατούμενοι (συνολικά 5 άτομα)  θα εκπαιδευτούν σε 4 θεματικές ενότητες (θρέψη, φυτοπροστασία, καλλιεργητικές φροντίδες και άρδευση) συνολικής διάρκειας 12 ωρών (4 θεματικές ενότητες, από 3 ώρες η κάθε μια) από το προσωπικό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ ΙΕΛΥΑ και θα εκτελέσουν πρακτική άσκηση διάρκειας 72 ωρών (12 μέρες, από 6 ώρες την κάθε μέρα) στα αγροκτήματα του ΙΕΛΥΑ στα Χανιά. Είναι αυτονόητο ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης (θεωρία και πρακτική), θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της πιθανότητας διάδοσης του COVID-19.

«Οι κρατούμενοι, εκτός από μια καθημερινή απασχόληση, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη, θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν δεξιότητες, οι οποίες μάλιστα θα πιστοποιούνται από σχετική Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης, έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα. Η πιστοποίηση και το ενδεχόμενο να ασχοληθούν με τη γη μας νέοι καταρτισμένοι άνθρωποι, που μέσω του χωραφιού επανεντάσσονται στην κοινωνία μας, είναι αυτό  που μας κάνει να δουλεύουμε συλλογικά και πολυεπίπεδα γι αυτό το πρόγραμμα. Πρόκειται για απασχόληση και κατάρτιση με χειροπιαστούς καρπούς, που περνά από τη θεωρία στην πράξη, καθώς από τα παραγόμενα προϊόντα, ποσοστό 50% από τους συγκομιζόμενους καρπούς θα διατεθεί για τις ανάγκες των κρατουμένων και ποσοστό 50% θα διατεθεί για τις ανάγκες του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα»», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου.

Αξίζει να τονιστεί ότι παρούσα εκπαίδευση με τίτλο “Καλλιέργεια Γης, Εφόδιο Ζωής”, είναι το πρώτο σκέλος της πιλοτική υλοποίησης του Μνημονίου και σχετίζεται μόνο με την θεωρητική κατάρτιση των υπαλλήλων.  Θα ακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο το δεύτερο σκέλος που θα σχετίζεται αποκλειστικά με τους κρατούμενους (θεωρία και πρακτική άσκηση στους αγρούς).

«Οι γεωτεχνικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοί και μη, θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις νέες καλλιεργητικές τάσεις και στα νέα δεδομένα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στο πλαίσιο τόσο των αναγκών του προγράμματος, όσο και της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στο Πρόγραμμα. Σύντομα να εισαχθεί και στα τρία ακόμα αγροτικά σωφρονιστικά καταστήματα», υποστήριξε κλείνοντας την ομιλία του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.