μαμαγσγδ

Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκεται αυτή την περίοδο η ελιά, με την άνθιση να εξελίσσεται στις πρώιμες περιοχές και το κρόκιασμα να κυριαρχεί στις μεσοπρώιμες. Οι παραγωγοί καλούνται να παρακολουθούν στενά τους ελαιώνες τους, καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα σημαντικών εχθρών όπως ο πυρηνοτρήτης, η βαμβακάδα, η μαργαρόνια και τα ακάρεα.

Πυρηνοτρήτης: Προσοχή στην ανθόβια γενιά

Στις μεσοπρώιμες περιοχές καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη. Οι προνύμφες τρέφονται με τα άνθη και μπορούν να επηρεάσουν την καρπόδεση, κυρίως σε ελαιώνες με χαμηλή ανθοφορία.

  • Σε ελαιώνες με έντονη ανθοφορία συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση.
  • Σε μέτρια ή μικρή ανθοφορία συνιστάται χρήση εγκεκριμένων εκλεκτικών σκευασμάτων κατά την έναρξη της άνθισης.
  • Στη βιολογική καλλιέργεια προτείνεται εφαρμογή Bacillus thuringiensis όταν έχει ανοίξει το 5%-25% των ανθέων.

Η χρήση ήπιων και εκλεκτικών σκευασμάτων θεωρείται σημαντική για την προστασία των επικονιαστών και των ωφέλιμων εντόμων.

Βαμβακάδα: Συνήθως υποχωρεί με τη ζέστη

Η βαμβακάδα εμφανίζεται με λευκές κολλώδεις εκκρίσεις πάνω στις ανθοταξίες και στους νεαρούς βλαστούς. Αν και συνήθως δεν προκαλεί σοβαρή απώλεια παραγωγής, σε ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία και έντονη προσβολή απαιτείται προσοχή.

Επέμβαση συνιστάται μόνο όταν πάνω από το 30% των ανθέων καλύπτεται από βαμβακώδεις εκκρίσεις.

Μαργαρόνια: Κίνδυνος για νεαρά δέντρα

Η δραστηριότητα της μαργαρόνιας έχει αυξηθεί σε πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές. Οι προνύμφες καταστρέφουν τη νέα βλάστηση και τους ακραίους οφθαλμούς.

Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν:

  • νεαρά δενδρύλλια,
  • νέοι ελαιώνες,
  • αυστηρά κλαδεμένα δέντρα.

Συνιστώνται τακτικοί έλεγχοι και προστασία με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα όπου χρειάζεται.

Ακάρεα: Προσβάλλουν φύλλα και ανθοταξίες

Τα ακάρεα προκαλούν κιτρίνισμα, παραμορφώσεις και καστανές κηλίδες στα φύλλα, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις οδηγούν σε ανθόπτωση και φυλλόπτωση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται:

  • φυτώρια,
  • νέες φυτεύσεις,
  • αυστηρά κλαδεμένα δέντρα.

Κατάλληλη περίοδος επέμβασης είναι όταν η νέα βλάστηση φτάσει τα 6-8 εκατοστά.

Κηκιδόμυγα βλαστών: Προληπτικά μέτρα

Η κηκιδόμυγα προσβάλλει κυρίως νεαρά κλαδιά, δημιουργώντας ξηράνσεις κατά το καλοκαίρι. Η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη:

  • αποφυγή τραυματισμών του φλοιού,
  • σωστό κλάδεμα,
  • περιορισμός πληθυσμών με τις γενικές ανοιξιάτικες επεμβάσεις.

Δείτε ΕΔΩ όλο το τεχνικό δελτίο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.