ΦΩΤΟ 1α

Αυξάνεται το όριο ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου

«Θέλουμε να δώσουμε ανάσα στον αγροτικό κόσμο να απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Παράλληλα με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο κ. Τσιάρας, αυξάνεται το όριο ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου πέραν του 6ου έτους ηλικίας που προβλέπει ο Κανονισμός του, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου λόγω φυσικών καταστροφών έτους 2023. «Κάνουμε πράξη αυτό που είχε δεσμευτεί στην Λάρισα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Αυξάνουμε τα όρια ηλικίας και δίνουμε τέλος σε μια υπόθεση που δημιούργησε προβλήματα στον αγροτικό κόσμο», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Επίσης, με άλλη ρύθμιση παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2025 η προθεσμία για την υποχρέωση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης, προκειμένου να λάβουν έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας ή να λάβουν έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση, εγκαίρως οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν τις σχετικές άδειες.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που εξειδικεύτηκαν χθες στο πλαίσιο της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι καταργείται ο ΕΦΚ. «Η απαλλαγή από τον ΕΦΚ είχε σταματήσει το 2016, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Επαναφέραμε ουσιαστικά τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Έχουν δοθεί περισσότερα από 240 εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια. Πλέον, με έναν σταθερό μηχανισμό, επιστρέφεται ο ΕΦΚ, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως,  εξήγησε η κυβέρνηση λύνει τα ζητήματα των κόκκινων αγροτικών δανείων, «τα οποία ήταν μια θηλειά στο λαιμό, όχι μόνο 21 χιλιάδων αγροτών, φυσικών προσώπων αλλά και περισσότερων από 700 αγροτικών συνεταιρισμών». Όπως εξήγησε, «με μια, όσο γίνεται, πιο γενναία ρύθμιση θα δοθεί τέλος και στην ομηρία ανθρώπων που έτυχε να μπλεχτούν σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό και η περιουσία τους είναι ακόμα δεσμευμένη, εδώ και δέκα χρόνια, αλλά και σε απλούς ανθρώπους, αγρότες, οι οποίοι είδαν, για μια με δύο χρονιές, να μην πηγαίνει καλά η παραγωγική διαδικασία ή έτυχε να βρεθούν σε μια δυσκολία της ζωής, και τώρα βρίσκονται υπό τον βρόγχο ενός κόκκινου δανείου» .

Για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ο Κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «είμαστε κοντά στον κλείσιμο του κύκλου» και ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει οι προβλεπόμενες κινήσεις για να υπάρξει οικονομική ανακούφιση στους κτηνοτρόφους. «Σώσαμε το μεγαλύτερο μέρος  του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Όταν χώρες με αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο έχουν οδηγηθεί σε θανάτωση υπερδιπλάσιων ζώων αντιλαμβάνεστε από τον κίνδυνο που -ελπίζω- έχουμε ξεφύγει», τόνισε απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι αναγκάστηκε να πάρει μια σκληρή απόφαση, «διότι με βάση τις συστάσεις της επιτροπής έπρεπε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα». «Πρόθεση μας είναι να λύσουμε το συγκεκριμένο θέμα κι αυτό θα κάνουμε τον επόμενο χρόνο», σημείωσε και δήλωσε διατεθειμένος να ενημερώσει τα κόμματα σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθάρισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει σχέδιο για την επάρκεια και υλοποίησης του αρδευτικού νερού και έκανε λόγο για έργα, τα οποία «θα αλλάξουν τη μοίρα του πρωτογενούς τομέα».

Κ. Βελόπουλος: «Φτωχαίνει ο αγρότης και πλουτίζει ολιγάρχης ή ο μεσάζοντας»- Δ. Νατσιός: Να σταθούμε επιτέλους στο πλευρό των αγροτών

Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής, με ένα ολιστικό σχέδιο, ζήτησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, η οποία σήμερα συζητά το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα προϊόντα ΠΟΠ.

«Η πρωτογενής παραγωγή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν είχε προτεραιότητα από κανένα κόμμα. Η μοναδική κατατεθειμένη πρόταση, στο πρόγραμμά της και όχι αφηρημένα, είναι η πρόταση της ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της Ελληνικής Λύσης», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και αναφέρθηκε στην κρίση που βιώνει σήμερα ο αγροτικός κόσμος. «Τα ολιγοπώλια εκμεταλλεύονται τους αγρότες. Τα αγροτικά προϊόντα τυποποιούνται από άλλες εταιρείες, όχι από τους αγρότες. Τα παίρνουν χύμα, τα τυποποιούν και κερδίζουν οι κερδοσκόποι, οι μεσάζοντες, οι νταβατζήδες. Έτσι φτωχαίνει ο αγρότης και πλουτίζει ολιγάρχης ή ο μεσάζοντας. Οι αγρότες δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδά τους. Οι καλλιέργειες πιέζονται και ήρθε και η λύση πλέον από τον κ. Μητσοτάκη: Τετρακόσιες χιλιάδες στρέμματα εύφορης γης στη Θεσσαλία θα γίνουν φωτοβολταϊκά, σίδερα, σκουριές και όλα αυτά τα ανόητα που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία να επιβάλει στη μάνα ελληνική γη! Φυτεύετε φωτοβολταϊκά. Γιατί δεν κάνετε το παράδειγμα της Ισπανίας; Στην Ισπανία μια έκταση ίση με τη Σκύρο, μόνο με θερμοκήπια, με επιδότηση από το κράτος. Η ημερήσια παραγωγή λαχανικών καλύπτει το ήμισυ της κατανάλωσης της Ευρώπης μόνο από μία περιοχή της Ισπανίας! Σας λέω συγκεκριμένη περιοχή και εσείς κυνηγάτε αγρότες και κτηνοτρόφους», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης».

Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε και στις ελληνοποιήσεις. «Αντί να κλείσετε τα σύνορα στους Κήπους, να μην περνάει ούτε ένα λαχανικό, για να τονώσουμε την εγχώρια παραγωγή, εσείς φέρνετε προϊόντα από εκεί, τα βαφτίζουν ελληνικά εδώ οι νταβατζήδες και πεθαίνει στην πείνα ο αγρότης», και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τι κάνουν τα άλλα κράτη για να ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα. «Υπάρχουν κράτη που στηρίζουν τους αγρότες. Το μέσο αγρόκτημα στη Γερμανία, πλήρους απασχόλησης, παίρνει κάθε χρόνο 3.000 ευρώ γεωργική αποζημίωση σε ντίζελ. ενώ οι εκμεταλλεύσεις αυτής της κατηγορίας πήραν συνολικά 480.000 ευρώ επιχορηγήσεις το 2022-2023, με κέρδη 115.000 ευρώ ο καθένας. Τι να συγκρίνουμε; Τον αγρότη που βγάζει 150 ευρώ ανά στρέμμα; Τι να συγκρίνουμε; 200 ευρώ κέρδος θα έχει. Τα ροδάκινα βγάζουν 200 – 300 ευρώ το στρέμμα. Δεν βγάζει παραπάνω. Βάλατε και κυρώσεις στη Ρωσία -είστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας- πάνε τα ροδάκινα, τελειώσανε», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Την ώρα που τα άλλα κράτη καταθέτουν το ένα έγγραφο μετά το άλλο, η χώρα μας παραμένει ουραγός στις διαδικασίες ΠΟΠ. Πρέπει να αλλάξουμε πολλά», ανέφερε ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός. «Πρέπει να βγούμε μπροστά, να κάνουμε γνωστά τα ελληνικά προϊόντα παντού στον πλανήτη και να σταθούμε επιτέλους στο πλευρό των αγροτών, να μάθουν ξανά τα παιδιά μας να αγαπούν τη γη, να στρέψουμε τους νέους μας, ίσως και μέσα από προγράμματα πρωτοποριακά μαθητείας να γνωρίσουν την ελληνική γη και τα απαράμιλλα δώρα της», είπε ο πρόεδρος της «Νίκης» και πρόσθεσε: «Πάμε τώρα βόλτα σε ένα μανάβικο της γειτονιάς. Τι αντικρίζεις; Πατάτες Αιγύπτου, κρεμμύδια και λεμόνια Τουρκίας, εσπεριδοειδή Ισπανίας. Γέμισε ο τόπος από εισαγόμενα φρούτα. Ένας τόπος ευλογημένος σαν τον δικό μας, ηλιοστάλακτος, αγκαλιασμένος από θάλασσα -«Θεέ μου, πόσο μπλε ξοδεύεις για να μην σε βλέπουμε…», όπως λέει και ο ποιητής- είναι δυνατόν να εισάγει γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα; Λιβάδι απέραντο η πατρίδα μας. Ο καιρός της καλοσυνεύει δύο μήνες νωρίτερα από τους Ευρωπαίους. Είναι δυνατόν να μην έχει επάρκεια σε γεωργικά αγαθά;

Αντί να είμαστε -θα έλεγα- το περιβόλι της Ευρώπης αφού η γη μας είναι σχεδόν αμόλυντη λόγω της ασθμαίνουσας βιομηχανίας -ουδέν κακόν αμιγές καλού-, καταντήσαμε χερσοτόπι. Καταστρέψαμε τη γεωργία, τη μητέρα των τεχνών κατά τον Σωκράτη και ερήμωσαν τα χωριά μας».

Ο κ. Νατσιός υπογράμμισε την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού.

«Προστατευόμενοι πρέπει να είναι οι Έλληνες αγρότες, οι Ελληνίδες μανάδες, η ελληνική ύπαιθρος. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι», έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης και αναφέρεται ο ποιητής στην παράδοσή μας που είναι η ζωντανή φωνή των κεκοιμημένων και όχι η νεκρή φωνή των ζώντων. Να χαράξουμε, λοιπόν, την πολιτική του μέλλοντος, μία πολιτική που θα γεμίσει πάλι τα χωριά μας με παιδικές φωνές, που θα γεμίσει ξανά τις εκκλησίες μας στα χωριά τις Κυριακές, γιατί κατάντησε ο λαός μας με τον μακρότατο ιστορικό του βίο και την πλουσιότατη και πανέμορφη πολιτιστική του παράδοση, ο ελληνικός λαός που έφτασε στο θαύμα του ’21, στους δοξασμένους βαλκανικούς πολέμους και στον θρύλο της Πίνδου, ο λαός αυτός να χάσει την αυτοεκτίμησή του, να δυσπιστεί προς κάθε τι το ελληνικό, να ντρέπεται για το βαρυσήμαντό του όνομα, να αισθάνεται παρακατιανός. Ποιος; Ο Έλληνας μπροστά σε κάθε τυχάρπαστο Ευρωπαίο και να δέχεται με ευχαρίστηση όλα τα φτηνά και σάπια υποπροϊόντα, τις «νερομπογιές» του χρεοκοπημένου ευρωπαϊκού δήθεν δυτικού πολιτισμού», είπε ο πρόεδρος της «Νίκης».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.