Αγελαδες γαλακτοπαραγωγής

Με την κτηνοτροφική βιομηχανία να δέχεται πιέσεις για μείωση των εκπομπών μεθανίου που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, μια καναδική εταιρεία υπόσχεται να σώσει την κατάσταση περιορίζοντας το ρέψιμο των αγελάδων.

Η Semex πουλά σε κτηνοτρόφους το σπέρμα ταύρων με μια γενετική ιδιαιτερότητα που περιορίζει την παραγωγή μεθανίου στο πεπτικό σύστημα.

«Οι επιλεκτικές διασταυρώσεις για μικρότερες εκπομπές, εφόσον δεν θυσιάζουμε άλλα χαρακτηριστικά των ζώων, φαίνεται καλή λύση» λέει στο Reuters ο Μπεν Λόουιθ, κτηνοτρόφος στο Οντάριο που αγόρασε το σπέρμα για να γονιμοποιήσει 107 αγελάδες στη φάρμα του.

Τα εκτρεφόμενα ζώα ευθύνονται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το μεθάνιο είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου, διασπάται όμως γρήγορα στην ατμόσφαιρα, γι’ αυτό και η μείωση των εκπομπών μεθανίου θεωρείται ο ταχύτερος τρόπος για να μετριαστεί η παγκόσμια θέρμανση.

Η εταιρεία προωθεί το νέο προϊόν σε 80 χώρες και έχει ήδη πελάτες στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σλοβακία, δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Νριου Σλόουν.

Ερευνήτρια στο Οντάριο μετρά το μεθάνιο στην ανάσα αγελάδας

Κίνητρα στους κτηνοτρόφους

Εάν εφαρμοστεί ευρέως, η κτηνοτροφία χαμηλού μεθανίου θα είχε «ριζικό αντίκτυπο» στις εκπομπές του κλάδου, εκτίμησε ο Φρανκ Μιτλένερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Το μεθάνιο δεν παράγεται από τις ίδιες τις αγελάδες αλλά από τα μικρόβια που ζουν στο έντερό τους και βοηθούν στη διάσπαση δύσπεπτων θρεπτικών συστατικών.

Στην αγορά έχουν ήδη κυκλοφορήσει ζωοτροφές που μειώνουν την παραγωγή μεθανίου, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα εγκριθεί στις ΗΠΑ και η χρήση τους σε άλλες χώρες είναι περιορισμένη.

Το αναπαραγωγικό υλικό που πουλά η Semex είναι αποτέλεσμα επτά ετών έρευνας στα πανεπιστήμια της Αλμπέρτα και του Καναδά. Δημιουργήθηκε με επιλεκτικές διασταυρώσεις και όχι με γενετική τροποποίηση.

Οι ερευνητές μέτρησαν το μεθάνιο στην ανάσα των ζώων και αντιστοίχισαν τις μετρήσεις με το γενετικό προφίλ τους και τα χαρακτηριστικά του γάλακτος που παράγουν, έτσι ώστε να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη μείωση του μεθανίου και την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής.

Η καναδική κυβέρνηση προς το παρόν δεν παρέχει κίνητρα για την υιοθέτηση της νέας προσέγγισης, άλλες χώρες όμως παρακινούν την κτηνοτροφία να μειώσει τις εκπομπές.

Η Νέα Ζηλανδία θα φορολογεί τους κτηνοτρόφους για το μεθάνιο από το 2025, ενώ η Ολλανδία υλοποιεί σχέδιο για μείωση των εκτρεφόμενων ζώων ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές μεθανίου και η ρύπανση από άζωτο.

πηγη

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.