IMG_20220120_134409

Kαι κάνουν γνωστή την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στην Ευρώπη

Με πολύ ζήλο, διάθεση και συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από τις γιαγιάδες, οι επτά γυναίκες που αποτελούν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) Οιχαλίας στον δήμο Φαρκαδόνας, στην Π.Ε. Τρικάλων, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δίνουν με αυτό τον τρόπο, τη δική τους απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας, κάνοντας παράλληλα γνωστή την ελληνική κουζίνα σε χώρες εκτός Ελλάδας. Με βασική επιδίωξη το συλλογικό όφελος και την εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων, η ΚοινΣΕπ Οιχαλίας κατασκευάζει παραδοσιακά προϊόντα με αγνά υλικά της περιοχής. Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τραχανά, κουλουράκια, πίτες, όπως σπανακόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα, γλυκά, πουτίγκα και γαλακτομπούρεκο, τούρτες σε διάφορα σχέδια για γενέθλια, βαπτίσεις και γάμους, και ό,τι άλλο επιθυμεί ο πελάτης, κατασκευάζονται με μοναδικό, ξεχωριστό τρόπο από τις γυναίκες της ΚοινΣΕπ Οιχαλίας.

Ο καλύτερος πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ο παραδοσιακός, μερακλίδικος μουσακάς! Όπως και η μαρμελάδα από βερίκοκο, με χρώματα και γεύση καλοκαιριού της χώρας, η οποία έχε ιδιαίτερη απήχηση στους Έλληνες και ξένους της Κεντρικής Ευρώπης. Ξεχωριστή θέση κατέχει το λικέρ από βύσσινο, από φρέσκα βύσσινα Αγιάς, Τα προϊόντα ταξιδεύουν στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, ιδιαίτερα τις γιορταστικές μέρες, όπου ετοιμάζεται κάθε φορά παραδοσιακό γιορταστικό τραπέζι.

Η Κοινσεπ Οιχαλίας τον περασμένο Μάρτιο πήρε την πρωτοβουλία να προσφέρει τρόφιμα στους σεισμόπληκτους του δήμου Φαρκαδόνας καλώντας όλους τους πολίτες να συνεισφέρουν ότι μπορούν για να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους και συμπολίτες μας αυτές τις δύσκολες ώρες, δείχνοντας έμπρακτα κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Συγκέντρωσαν άμεσα τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο, όπως κουλουράκια, κέικ, πίτες, τσουρέκια, μαρμελάδες κτλ. Τα κέρδη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν διανέμονται μόνο στα μέλη της, αλλά και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, τονίζουν επίσης οι γυναίκες της ΚοινΣΕπ Οιχαλίας. Με άλλα λόγια, καταλήγουν πως πρόκειται για μια σύμπραξη μιας ομάδας ανθρώπων, που όμως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας.

* Οι φωτογραφίες είναι του Αποστόλη Ζώη για χρήση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.