7-5

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο 9ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας. Συνολικά φέτος αξιολογήθηκαν 109 δείγματα από 70 τυποποιητές παραγωγούς και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ενισχύοντας τον θεσμό του διαγωνισμού, όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η στήριξη και προβολή του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου, η διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και η ορθή διάθεσή του στην παγκόσμια αγορά.

«Κύριο μέλημά μας στην Περιφέρεια Κρήτης με τον επιτυχημένο πλέον θεσμό του “Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιόλαδου” είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και επώνυμου Κρητικού ελαιόλαδου, η βελτίωση της τεχνογνωσίας των καλλιεργητών και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την τυποποίηση γύρω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η ποιοτική αναβάθμισή του, η ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και η προβολή του στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά», ανέφερε η κ. Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σταύρος Τζεδάκης ανέφερε ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν «υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα και αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί τυποποιητές μας με πολύ μεράκι και πολλή δουλειά προσπαθούν να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Από τις 70 επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος, 24 είναι από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 20 από την ΠΕ Λασιθίου, 12 από την ΠΕ Ρεθύμνου και 14 από την ΠΕ Χανίων. Συμμετείχαν 49 ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας, 32 ελαιόλαδα με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ και 26 ελαιόλαδα βιολογικής καλλιέργειας.

«Η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί εγγύηση για ό,τι γίνεται στο νησί στον τομέα του ελαιολάδου και η αγροδιατροφική σύμπραξη Κρήτης, προωθεί και αναδεικνύει το προϊόν», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας τον 9ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, ενώ απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, καθώς και στους διακριθέντες, υπογράμμισε την σημασία της ενότητας και της καλής συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης, τους παραγωγούς, τους τυποποιητές και τους φορείς, για το βέλτιστο αποτέλεσμα στον κοινό, όπως χαρακτήρισε, στόχο. «Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο που είναι καλύτερες εξαγωγές στην ποιότητα, στις τιμές και να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα προϊόντα που παράγει η Κρήτη».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.