binary comment

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, ζητά συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, εν’ όψη της κατάθεσης προς ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο.

Αξιοσημείωτο, είναι πως στην ανακοίνωση τους αναφέρουν πως εφόσον δεν υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν θέσει επί τάπητος, θα προβούν σε επαναλαμβανόμενες 24ώρες πανελλαδικές απεργίες και κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 7 Απριλίου.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος τόνισε πως “με το σχέδιο νόμου ουσιαστικά  καταργούνται οι παραγωγοί από τις λαϊκές αγορές και τους μετατρέπει σε εμπόρους. Το υπουργείο θέλει να μετατρέψει τις λαϊκές αγορές σε υπαίθρια σούπερ μάρκετ”.

Συμπληρώνοντας πως “Οι υφιστάμενοι αδειούχοι (όλοι εμείς δηλαδή) οι Επαγγελματίες στα 5 χρόνια και Παραγωγοί, μετά από την 3ετία, χάνουμε τις θέσεις μας υποχρεωτικά και θα συμμετέχουμε σε προκήρυξη “Θέσεις Δραστηριοποίησης” για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις Λαϊκές Αγορές.

Η προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια, μεταξύ των οποίων οικονομικά και τίτλους σπουδών. Όποιος έχει πτυχίο ΑΕΙ παίρνει περισσότερα μόρια από ένα απόφοιτο Γυμνασίου ή Λυκείου. Όποιος δώσει τα περισσότερα παίρνει τη θέση.

Στο άρθρο 9 βάζει ειδικά από την “πίσω πόρτα” τις Εταιρείες (Νομικά Πρόσωπα) με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης, οι οποίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις Λαϊκές.

Θα χάνουμε την Άδεια μας Επαγγελματίες και Παραγωγοί για 6 μήνες αν δεν κόψουμε 3 αποδείξεις, επιπλέον των προστίμων των 3000 ευρώ που επιφέρουν οι 3 παραβάσεις. Έτσι γινόμαστε ο μόνος επαγγελματικός κλάδος που τιμωρείται με στέρηση του μόνου εισοδήματος μας για κάποια φορολογική παράβαση ανεξαρτήτων ποσού. Μάλιστα οι αποδείξεις δεν έχουν όριο ποσού και έτσι για τρεις αποδείξεις 50 λεπτών θα χάνεις την άδεια σου!

Καταργούν επίσης τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών που συμμετέχουν οι Εκπρόσωποι των Πωλητών Παραγωγών και Επαγγελματιών απαξιώνοντας τα Σωματεία και τους Συλλόγους όπως και τις Ομοσπονδίες και καταργούν την Εκπροσώπηση μας από παντού. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Εκπρόσωποι και οι αντίθετες φωνές φαίνεται ότι ενοχλούν.

Σταματούν την έκδοση των νέων Παραγωγικών Αδειών και Θεσμοθετούν τις Προκηρύξεις και τους Διαγωνισμούς. Οι Φορείς Λειτουργίας όταν θα προκύπτουν Κενές Θέσεις θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές επιλέγοντας και αντίστοιχα προϊόντα πώλησης δηλ. θα ζητάνε π.χ. δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με τομάτες, έναν με μήλα κλπ. Έτσι όμως ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει πότε και εάν θα αποφασίσει ένας Φορέας Λειτουργίας να κάνει την προκήρυξη. Και η σοδειά, η παραγωγή μπορεί να περιμένει στο χωράφι.

Κάθε πρωί Επαγγελματίες και Παραγωγοί θα δηλώνουμε σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τις ποσότητες των προϊόντων που μεταφέρουμε στην Λαϊκή και την Τιμή Εκκίνησης που θα πουλάμε.

Οι Επαγγελματίες Βιομηχανικών Ειδών και Παραγωγοί Ανθέων μπορούν να συμμετέχουν για το 5% των θέσεων σε παζάρια εφόσον δραστηριοποιούνται έως 4 ημέρες σε Λαϊκές Αγορές. Ζητάμε το 10% των θέσεων και να καταργηθεί το όριο των 4 ημερών.

Καταργούν την Παραγωγική και Επαγγελματική Άδεια και τις ορίζουν ως Θέση Δραστηριοποίησης την οποία θα αποκτούμε πάντα μέσω Προκήρυξης.

Καταργούν τις Επιτροπές Βελτίωσης – Απόδοσης Θέσεων, για να εισάγουν δήθεν αδιάβλητες διαδικασίες, αμφιβόλου αποτελέσματος.

Θα χάνουμε την Άδεια μας και δεν θα μας την ανανεώνουν αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με την Δήλωση μας και το ΟΣΔΕ. Χωρίς κριτήρια και χωρίς δυνατότητα να αποδείξουμε ότι δεν μπορέσαμε να την πουλήσουμε.

Δίνει την δυνατότητα στους Παραγωγούς να γίνουν Έμποροι σε όλη τη χώρα. Αν όλοι οι Παραγωγοί γίνουν Επαγγελματίες τότε χάνεται ο σκοπός της εξαρχής δημιουργίας των Λαϊκών Αγορών».

Από την πλευρά του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές, τονίζει τα εξής:

«Εκπροσωπούμε μια περιοχή που συνεισφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στην προσφορά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές αλλά και στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, παρέχοντας στον καταναλωτή χαμηλές τιμές, συγκρατώντας έτσι τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα. Με το προωθούμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία.

Σας καλούμε να παρέμβετε δραστικά ώστε να τροποποιηθεί στο σύνολο του το νομοσχέδιο με βάση πάντα τις ουσιαστικές προτάσεις των άμεσα εμπλεκομένων στις λαϊκές αγορές. Λέμε ναι στην αναδιάρθρωση των λαϊκών αγορών αλλά με γνώμονα την ασφάλεια των καταναλωτών, το συμφέρον των πωλητών λαϊκών αγορών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων του κράτους από αυτή την διαδικασία.

Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκριση σας και είμαστε στη διάθεσή σας να συνεισφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας στο έργο σας».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.