opekepe

Τρεις μεγάλες αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο για τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση χτες βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα:

Από την 1η Ιανουαρίου 2026, η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει τον ρόλο του Οργανισμού Πληρωμών μαζί με όλες τις αρμοδιότητες και τις διαπιστεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Το προσωπικό μεταφέρεται στην Αρχή με τριετή απαγόρευση μετακίνησης

Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο για την επιστροφή επιδοτήσεων οι οποίες καταβλήθηκαν παράνομα ή αχρεωστήτως

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφισθεί από τη Βουλή, πριν το κλείσιμο αυτής για τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ ανταποκρίνεται πλήρως στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό οργανισμό πληρωμών, διότι η ΑΑΔΕ είχε λειτουργήσει με επιτυχία ως φορέας πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαθέτει ακόμα αυξημένη ικανότητα διεξαγωγής αυστηρών ελέγχων, καθώς και ισχυρό υπόβαθρο ψηφιακής υποδομής και πληροφορικών συστημάτων

Ολοκληρώνονται οι πληρωμές

Η βασική φάση των πληρωμών υλοποιείται στο τέλος αυτής της εβδομάδας, και αρχές της επόμενης, αφού ελήφθη η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πλήρες πακέτο των πληρωμών θα ολοκληρωθεί το 2025, δηλαδή μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι ήδη μπλοκάρονται ΑΦΜ τα οποία έχουν σχέση με υποθέσεις και ποινικές διώξεις, κάτι που σημαίνει ότι η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου θα πάρει περισσότερα χρήματα καθώς οι πόροι δεν επιστρέφονται στις Βρυξέλλες αλλά θα ακολουθήσει και δεύτερη κατανομή.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.