d3184c9b4738e9648e953a5558b8541e_L

Ενημερωτική ημερίδα οργανώνει την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, με θέμα «Βιώσιμα και Ανθεκτικά Αγροδιατροφικά Συστήματα στη Μεσόγειο στο τρέχον Γεωπολιτικό πλαίσιο». Την πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή στηρίζει με την συμμετοχή της η ευρωβουλευτής Eugenia Rodriguez Palop των Podemos/THE LEFT.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η πανδημία έχουν θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας, η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, η περιβαλλοντική ρύπανση και η έλλειψη πόρων είναι μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες. Και όλα αυτά, σε μία Μεσόγειο που υπερθερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο πλανήτη, μία Μεσόγειο που εκτίθεται ολοένα και περισσότερο σε νέα κλιματικά άκρα. Προϋπόθεση για την επισιτιστική ασφάλεια είναι ένα βιώσιμο και ανθεκτικό αγροδιατροφικό σύστημα.

Συνεπής και ολοκληρωμένη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και Βιοποικιλότητας, και της εφαρμογής της νέας πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ 2023-27 (ενισχυμένη αιρεσιμότητα, οικολογικά συστήματα και γεωργοπεριβαλλοντικά-κλιματικά μέτρα) θα βοηθήσουν την ΕΕ να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό σύστημα αγροδιατροφής εντός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος και να ακολουθήσει την πορεία που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων του 2021 και την Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να συζητηθούν οι παραπάνω προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μεσογείου και τα αγροδιατροφικά συστήματα, να προταθούν λύσεις και να συζητηθούν ευκαιρίες για βιώσιμα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα που μπορούν να προσφέρουν οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες στην περιοχή.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

15:30-15:40

Καλωσόρισμα και εισαγωγή

Petros Kokkalis

15:40 – 16:30

Συζήτηση

Εισαγωγικά σχόλια

Eugenia RODRÍGUEZ PALOP, The LEFT MEP (Unidas Podemos – Spain)

Τρέχουσα κατάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα της Ουκρανίας

Kateryna Shor Salvatore, Ukraine- Information Center “Green Dossier”,

Επισιτιστική ασφάλεια σε περιόδους πολυεπίπεδης κρίσης. Προκλήσεις για τα περιφερειακά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης

Mouïn Hamzé, Lebanon-Former Secretary General of the CNRS,

Γεωπολιτική Τροφίμων στη Μεσόγειο: μια τοπική κρίση που προμηνύει τα παγκόσμια ζητήματα που έρχονται

Pierre Raffard, Geographer, Director of the MSc “International Relations and Agri-Food Governance” at ILERI-Bordeaux” (France),

Maria Pia Sanchez Fernandez, Chair of Ganaderas en red (Spain)

Συζήτηση – Q/A

16.40-17.00

Διάλλειμα

17:00 – 18:15

Συζήτηση πάνελ

Eduardo Cuoco , Director IFOAM Organics Europe, Organisation (Italy)

Η εμπειρία από τα Bio-Districts

Salvatore Basile, President of IN.N.E.R. Co-President if GAOD and General Secretary of Cilento Bio-District, the Bio-Districts experience, (Italy),

Δίκαιο Εμπόριο, λύση για μικρούς παραγωγούς και Συνεταιρισμούς

Vasilis Vournas, Farmer (Greece)

George Chondros, Head of SoliExpo Social Cooperative Enterprise (SCE) (Greece)

Μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων στην περιοχή της Μεσογείου – η εικόνα στα Δυτικά Βαλκάνια

Boban Ilic, general secretariat of SWG Rural Development (North Macedonia),

Επίλογος

Petros Kokkalis, The LEFT MEP (SYRIZA-Progressive Alliance)

Συζήτηση – Q/A

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση και διαδικτυακά.

Για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες:

https://facebook.com/events/s/sustainable-and-resilient-agri/6327637363936809/

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.