-χαρτες-e1618210199189

Σε σχέδιο εξάμηνης οριζόντιας παράτασης για την υποβολή αντιρρήσεων των πολιτών για τους δασικούς χάρτες, κατέληξε η συνάντηση που πραγματοποιήσαν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, τoν Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη και τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκο Ταγαρά και κ. Γιώργο Αμυρά. Η σύγκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς, έγινε μετά τον προβληματισμό που έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση, οι αντιδράσεις κατοίκων ορισμένων περιοχών και αρμόδιων φορέων και οργανώσεων, με αφορμή το νόμο για την αναθεώρηση των χαρτών, ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι υπό τον πρώην υπουργό κ. Χατζηδάκη.

«Πρέπει επιτέλους στη χώρα να αποκτήσουμε δασικούς χάρτες», υποστήριξε σε δηλώσεις του στα μέσα ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι «τα σφάλματα εμείς θα τα διορθώσουμε χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και χωρίς κόστος».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Αμυράς, ο οποίος επεσήμανε στα μέσα: «Το υπουργείο αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει», υπογραμμίζοντας ότι «θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, ενώ συγχρόνως θα σταματήσει η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα για πάντα, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες για το μέλλον».

Παράλληλα, πρόκειται να μειωθεί κατά 50% το τέλος υποβολής αντιρρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και όσων έχουν ήδη προβεί στην κατάθεσή τους, με την τυχούσα διαφορά που έχει προκύψει στο ποσό, να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων. «Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους βουλευτές της ΝΔ και μέλη της περιφέρειας της Κρήτης, που μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αναθεώρηση των χαρτών.

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα είναι η έκδοση απόφασης του ΣτΕ για την προσφυγή που έχουν καταθέσει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ), την οποία στηρίζουν οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις, κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ για τη συνολική αναμόρφωση των δασικών χαρτών, η οποία εξαιρεί πολλές εκτάσεις. Η απόφαση προσφυγής βασίστηκε, αφενός στην απαξίωση του υπουργείου να συμπεριλάβει τους αρμόδιους επιστήμονες στη διαδικασία αναθεώρησης και αφετέρου στο γεγονός ότι οι εξαιρέσεις δεν έγιναν με κριτήριο τα επιστημονικά δεδομένα, πράγμα που θα οδηγήσει στο φαινόμενο εκτεταμένου αποχαρακτηρισμού δασών.

«Εμείς διαχρονικά ως ΓΕΩΤΕΕ είμαστε οι κατεξοχήν αρμόδιοι, με τους επιστήμονες δασολόγους και γεωτεχνικούς, να συμμετέχουμε στη διαδικασία. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο και θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις των ειδικών και των δασολόγων που θα εφαρμόσουν οι ίδιοι τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Όταν εμείς κάνουμε προτάσεις που δεν εισακούγονται από την κυβέρνηση, είναι λογικό να υπάρχουν οι ανάλογες ενέργειες προσφυγής στη δικαιοσύνη. Δεν μπορεί ευκαιριακά να επιχειρείται ένα τέτοιο σχέδιο. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά δεδομένα, γι’ αυτό στον τομέα μας υπάρχουν επιστήμονες με περγαμηνές, μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα. Δεν πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Εμείς ζητούμε, πρώτον, να εφαρμοστεί η προηγούμενη απόφαση και δεύτερον να εφαρμοστεί η απόφαση που περιμένουμε από το ΣτΕ», τόνισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, σε δηλώσεις του στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ, κ. Νίκος Κακαβάς.

Υπέρ της υπουργικής απόφασης για την αναθεώρηση των χαρτών και κατά της απόφασης προσφυγής έχει ταχθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Πάντως, η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί από το ΣτΕ, προβλέπεται να καθορίσει τις εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο αναθεώρησης και στην περίπτωση που αποδειχθεί δεκτή η προσφυγή, πρόκειται να οδηγήσει σε εκ νέου αναθεώρηση του νόμου και σε επιπλέον αναβολές και καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, ενώ προβλέπεται, πρώτη φορά και αναθεώρηση που αφορά στις οικιστικές πυκνώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην απόφαση του ΣτΕ, πρόδηλα επηρεάζεται και η εξέλιξη της διαδικασίας τακτοποίησης του Κτηματολογίου, καθώς η υπουργική απόφαση προβλέπει και την εκ νέου καταγραφή των διοικητικών πράξεων των εκτάσεων που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικές πριν το 1975. Έτσι, οι πολίτες μπαίνουν σε μία διαδικασία διεκδίκησης των ακινήτων τους που ξεπερνάει τη διαδικασία της χωροταξικής διευθέτησης.

Επίσης, η διαδικασία αφορά και ακίνητα που είχαν εγκαταλειφθεί αλλά διέθεταν οικοδομική άδεια. Υπολογίζεται ότι το 50% των δικαιωμάτων που έχουν αναρτηθεί στο Κτηματολόγιο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα έως και απώλεια ιδιοκτησίας.

Για το λόγο αυτό, απαιτείται η επιλογή, εξειδικευμένου με τα δασικά θέματα, μηχανικού τοπογράφου από τους πολίτες, με στόχο τη διεκδίκηση των ακινήτων τους. Παράλληλα, η πρόκληση για τους πολίτες έγκειται στη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας τους με αντίπαλο το Ελληνικό Δημόσιο, σε εκτάσεις που έχουν δασικό χαρακτήρα.

Αύξηση στις δασικές εκτάσεις της χώρας

Σε ένα σύνολο του 50% των αναθεωρημένων δασικών χαρτών, προέκυψε αύξηση των δασικών εκτάσεων κατά 60% στην επικράτεια της χώρας, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στα νησιά και σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση, σε σύγκριση με τους χάρτες του 1945. Συγκεκριμένα, κατά 2.774.456 στρέμματα αυξήθηκαν οι δασικές εκτάσεις σε ένα σύνολο 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων στη χώρα, ενώ μεγάλη αύξηση στην κάλυψη εκτάσεων που χαρακτηρίζονται ως δασικές, σημειώνεται και στη Φωκίδα σε ποσοστό 80% και στην Εύβοια κατά 70%.

Στο τραπέζι των συζητήσεων της Δευτέρας που προηγήθηκε, εντάχθηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται μέσω του νέου σχεδίου αναθεώρησης, οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ. Αυτές αφορούν σε αλλαγές στην κατεύθυνση των πρόδηλων σφαλμάτων, σε οικήματα που εμφανίζονται εν μέρει δασικά, των δασωμένων αγρών, πρώην αγροτικών εκτάσεων ιδιωτών που έχουν δασωθεί, των εκχερσωμένων, χωρίς τις πράξεις της διοίκησης, εκτάσεων που βρίσκονται υπό έωλο νομικό καθεστώς, της κυριότητας του Δημοσίου, της διεκδίκησης δηλαδή των εκτάσεων, που είναι υπό αμφισβήτηση, από το Δημόσιο, της βλάστησης των ασπαλάθων, που, μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζονται δασικές, της δυσκολίας σε μεταβιβάσεις και επενδύσεις και της διαδικασίας των αντιρρήσεων.

Οι 170.000 αντιρρήσεις, πίεση στην κυβέρνηση

Ενδεικτικό της δυσκολίας στη διαχείριση του θέματος, είναι το πλήθος των αντιρρήσεων που ξεπερνούν μέχρι σήμερα τις 170.000, συμπεριλαμβανομένου και όσων έχουν υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.

«Βρισκόμαστε σε μία χρονική περίοδο όπου οι διεργασίες καθορισμού οριογραμμών (Κτηματολόγιο, Δασικοί Χάρτες), δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε δημόσιες υπηρεσίες και στα τεχνικά γραφεία, εν μέσω πανδημίας μάλιστα, αλλά αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές, λόγω της δημιουργίας σαφούς και σύγχρονου χωρικού υποβάθρου ως εργαλείου για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό.  

Γενικά, ο σκοπός των αντιρρήσεων είναι η αναγνώριση της αγροτικής μορφής μίας έκτασης, ή έστω της χορτολιβαδικής στις ιδιωτικές εκτάσεις. Ειδικότερα, ο χαρακτηρισμός που εμφανίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension, πιθανώς εγείρει λόγους αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους, αφού μελλοντικά θα δημιουργηθούν και προβλήματα σε μεταβιβάσεις (σύνταξη συμβολαίων), έκδοση οικοδομικών αδειών και στην αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ, ο κ. Ταξιάρχης Αρβανίτης, μελετητής Δασολόγος.

Ενώ, κατά κύριο λόγο, η ανάρτηση αφορά σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, συστήνεται προσοχή και σε εκτάσεις σε παρυφές ορίων οικισμού. Τυχόν οικοδομικές άδειες, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, επιδοτήσεις, παλαιά έγγραφα δασαρχείου και άλλες γνωμοδοτήσεις, δεν αποτελούν αυτονόητα τεκμήρια για την προάσπιση του μη δασικού χαρακτήρα, οπότε και πρέπει να ενσωματώνονται εκ νέου στις αντιρρήσεις, ατελώς ή με την πληρωμή του αναλογούντος παραβόλου.

Ενδεικτικά, τα κατ’ ελάχιστον δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν είναι το έγγραφο των αντιρρήσεων, η ταυτότητα του ιδιοκτήτη (ή η σύσταση της εταιρείας), η απόδειξη καταβολής του παραβόλου, το Ε9 και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ο ενδιαφερόμενος ή ο σύμβουλός του.

Τα παράβολα που κατατίθενται για τα τμήματα που ασκούνται αντιρρήσεις (και όχι για το συνολικό εμβαδόν της φερόμενης ιδιοκτησίας), ορίζονται ως εξής:

α) Για εμβαδόν έκτασης έως και 100 τ.μ., δέκα (10) ευρώ.
β) Για εμβαδόν έκτασης, έως και 1.000 τ.μ., σαράντα (40) ευρώ.
γ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ., ενενήντα (90) ευρώ.
δ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 10.000 τ.μ., εκατόν ογδόντα (180) ευρώ.
ε) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 10.000 τ.μ. έως και 20.000 τριακόσια πενήντα (350) ευρώ.
στ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ., επτακόσια (700) ευρώ.
ζ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ., χίλια τετρακόσια (1.400) ευρώ.
η) Για εμβαδόν έκτασης μεγαλύτερης των 300.000 τ.μ., τρεις χιλιάδες τριακόσια (3.300) ευρώ.

Ειδικότερα για τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Φθιώτιδας, η λήξη προθεσμίας υποβολής των αντιρρήσεων προσδιορίζεται στις 17.06.2021, για την Π.Ε. Ευρυτανίας στις 03.06.2021, για την Π.Ε. Φωκίδας στις 20.05.2021 και για μεμονωμένες περιοχές της Π.Ε. Ευβοίας στις 20.05.2021, προσαυξανόμενες κατά 20 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, μερική κύρωση των δασικών χαρτών έχει παρατηρηθεί στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας και στην Κοινότητα Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας ενώ στους υπόλοιπους νομούς της Στερεάς Ελλάδας η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, όπου σημειώνεται ένας μεγάλος αριθμός αντιρρήσεων από τους πολίτες.

Πηγή: Stereanews.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.