0057e262-dfb1-4138-9a26-4acd75bd757e

Τρείς μήνες παράταση πρόκειται να δοθεί στους 800,349 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ(μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες), αναφορικά με τις οφειλές από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών του 2019.

Οι προαναφερόμενες οφειλές έχουν ενταχθεί σε πενταετή ρύθμιση αποπληρωμής, με πρώτη δόση, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη έως τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε πρόσφατα, οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. 

Στην εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να δοθεί εκ νέου παράταση τριών μηνών, ούτως ώστε να αρχίσει να “τρέχει” από τον Ιούνιο του έτους. Δίνεται έτσι νέα «ανάσα» τριών μηνών για την αποπληρωμή των οφειλόμενων του 2019.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη μεγάλη εκκαθάριση των εισφορών του 2019, τελευταία χρονιά κατά την οποία εφαρμόστηκε το σύστημα εισφοροδότησης μη μισθωτών με βάση το φορολογητέο εισόδημα, προέκυψαν χρεωστικά υπόλοιπα για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Η ρύθμιση 24-48 δόσεων

Η νέα ρύθμιση των 24-48 δόσεων που πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2022, πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνει τις οφειλές της εκκαθάρισης του 2019. Στην εν λόγω ρύθμιση θα περιλαμβάνονται όλα τα χρέη που προέκυψαν κατά την περίοδο του πρώτου  lockdown, καθώς και τυχόν οφειλές από συμπληρωματικές εκκαθαρίσεις των δύο προηγούμενων ετών. 

Πιο συγκεκριμένα, τα κορωνο-χρέη της πρώτης φάσης της καραντίνας, θα είναι παγωμένα έως τις 30 Απριλίου του 2021, και ενδέχεται να διατηρηθούν παγωμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Σκοπός είναι να ενταχθούν από το 2022 στη νέα μεγάλη ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% και ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ. Εν ολίγης προβλέπεται αποπληρωμή εντός τεσσάρων ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

«Η εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίνεται αναγκαία λόγω της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία.

Η αίτηση για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ’ εξαίρεση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων – εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων έχει παραταθεί μέχρι 30 Απριλίου 2021. Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις τριών μηνών για επιχειρηματίες και τεσσάρων μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για:

– ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.

– ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα.

Την ίδια παράταση, όμως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους και ακολούθως τη ρύθμιση σε 24 ή 48 δόσεις θα λάβουν επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων προηγούμενων ετών -δηλαδή του 2017 και του 2018- για τις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής μέχρι την 30ή Απριλίου.

Ρύθμιση οφειλών 316 εκατ.

Στη νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν κατ’ αρχήν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των «παγωμένων» χρεών προς τα Ταμεία. Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατ. ευρώ, αφορά αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Τα υπόλοιπα 91 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 28,8%, αφορούν ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη από εκκαθαρίσεις παλαιότερων ετών (2017-2019).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.