photo vouli 1

Παρενέβη ο Αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στη συζήτηση για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τη Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των ΟΤΑ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Γ. Πατούλης: « Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, ωστόσο αν οι Περιφέρειες δεν ενισχυθούν με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, δεν θα μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά υπέρ των πολιτών»

Τις θέσεις, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) επί του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών ««Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» προσδιόρισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καταθέτοντας και σχετικό υπόμνημα.

Κατά την παρέμβαση του ο κ. Πατούλης, παρουσία του υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου και του υφ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου,  υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο όπως επισήμανε υπάρχουν κάποιες διατάξεις που χρήζουν βελτιώσεων, προκειμένου η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης να είναι πιο αποτελεσματική, προς όφελος των πολιτών.

Ειδικότερα, επικαλούμενος τις αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των Περιφερειών, το οποίο, όπως ανέφερε, έχει προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

« Η Περιφέρεια Αττικής, λόγω της κινητικότητας μέσω της οποίας στελέχη μας με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα μετακινούνται οργανικά προσβλέποντας σε οικονομικά και θεσμικά οφέλη, έχει αφυδατωθεί» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: « Κατά το τελευταίο έτος έχουν αποχωρήσει 82 στελέχη μας, ενώ με το νέο κύκλο κινητικότητας δεκάδες υπάλληλοί μας, σπεύδουν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση. Αυτή τη στιγμή οι κενές οργανικές μας θέσεις είναι 1.376». Στη συνέχεια τόνισε πως δεν γίνεται αντιληπτό γιατί υπάρχει μεγάλη μισθολογική διαφορά για παράδειγμα μεταξύ του υπηρεσιακού Γραμματέα ενός υπουργείου, με τον Εκτελεστικό Γραμματέας της Περιφέρειας αλλά και γιατί τα όργανα της κεντρικής διοίκησης έχουν τη δυνατότητα άρνησης της απόσπασης στελεχών του δημοσίου, στο γραφείο του Περιφερειάρχη.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κινητικότητα και την αντιμετώπιση τους, η ΕΝΠΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα από ειδική διαδικασία κατά παρέκκλιση μετατάξεων στις Περιφέρειες και διατήρηση τυχόν προσωπικής διαφοράς.

«Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα και δεν ενισχυθούμε με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, πολύ φοβάμαι πως οι Περιφέρειες θα περιέλθουν σε δεινή κατάσταση και δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά και γρήγορα τους πολίτες που είναι και το ζητούμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα ο Περιφερειάρχης Αττικής διατύπωσε κάποιες παρατηρήσεις της ΕΝΠΕ επί συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την ανάγκη διοικητικής και λειτουργικής επάρκειας των Περιφερειών χωρίς τη συνδρομή τρίτων φορέων, το σύστημα υποβοήθησης των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ μέσω της δυνατότητας σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΕΤΑΑ, της ΜΟΔ ΑΕ, των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δικτύων Δήμων και τη σύσ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.