μελισ

Με ανακοίνωσή της, η Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημερώνει για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τις ενισχύσεις των δράσεων Μελισσοκομίας για το έτος 2026.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λήμνου ενημερώνει τους μελισσοκόμους της περιοχής μας ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις ενισχύσεις στον τομέα της μελισσοκομίας για το έτος 2026, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023–2027.

Οι ενεργές δράσεις και οι αντίστοιχες προθεσμίες υποβολής είναι οι εξής:

«Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων»: Αφορά την αντικατάσταση κυψελών σε ποσοστό 10% επί των κατεχομένων και την προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων σε ποσοστό 20% επί των κατεχομένων. Δικαιούχοι είναι οι ενεργοί μελισσοκόμοι με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες. Καταληκτική ημερομηνία: 29/05/2026.
«Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»: Αφορά την ενίσχυση για τις μετακινήσεις μελισσοσμηνών για ενεργούς μελισσοκόμους με τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες και ελάχιστο γεωργικό εισόδημα 5.000€ (με εξαιρέσεις για νέους μελισσοκόμους). Για τη νησιωτική Ελλάδα η απόσταση μετακίνησης πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από το αρχικό μελισσοκομείο. Καταληκτική ημερομηνία: 29/05/2026.
«Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης»: Για τη διευκόλυνση της εμπορίας και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων,. Καταληκτική ημερομηνία: 31/07/2026.
«Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης και προβολή του κλάδου»: Ενίσχυση της καινοτομίας και προβολή των προϊόντων. Καταληκτική ημερομηνία: 31/07/2026.
Επισημαίνεται στους ενδιαφερόμενους ότι στα παραστατικά που κατατίθενται θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η φράση: «στο πλαίσιο του Καν (ΕΕ) 2021/2115/ Έτος Ενίσχυσης 2026».

“Οι αιτήσεις υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας gov.gr – Ηλεκτρονική Αίτηση Μελισσ. Μητρώου με τους κωδικούς Taxisnet.

Μαζί με την αίτηση πρέπει να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως τα παραπάνω τιμολόγια και τα δελτία αποστολής για τις μετακινήσεις.
Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο ως ενεργοί μελισσοκόμοι.
Η υποβολή της δήλωσης κατεχόμενων κυψελών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα προγράμματα ενίσχυσης”, τονίζει μεταξύ άλλων εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής η Α. Αντωνέλη, αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.