binary comment

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου το οποίο θα σταλεί προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και τον αρμόδιο υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό, με θέμα «Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης για 6 Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων »

Η Ομοσπονδία με έκπληξη και λύπη διαπιστώνει ότι οι ελπίδες για μια διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζομένων από τον νέο Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων, μάλλον αποδεικνύονται φρούδες. Πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί, η με Αρ. Πρωτ. 2163/79206/19 Μαρτίου 2021 προκήρυξη, για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης του Υπ.Α.Α.Τ., ως  αντιγραφή, ακόμη και στα λάθη!!! αυτής του έτους 2017.

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. φαίνεται ότι δεν έχει πλήρως αντιληφθεί ότι προΐσταται ενός Υπουργείου, όπου οι Γενικοί Διευθυντές των Γεωτεχνικών Γενικών Δ/νσεων εκπροσωπούν την Χώρα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν τακτική επαφή με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι υποχρεωμένοι να μελετούν την ενωσιακή νομοθεσία. Επίσης ότι συμμετέχουν και συντονίζουν τις επισκέψεις Ευρωπαϊκών Ελεγκτικών Μηχανισμών, αντιπροσώπων Κτηνιατρικών και άλλων Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και Διεθνών Οργανισμών (OIE, WHO) κλπ.

Έτσι λοιπόν, με προχειρότητα ή με σκοπιμότητα;; στην προκήρυξη του Υπ.Α.Α.Τ., σε καμία Γεν. Δ/νση δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση ξένης γλώσσας αλλά επιθυμητή και στη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής η επιθυμητή γνώση δεν είναι άριστη (όπως σε όλες τις άλλες δομές) αλλά καλή!!! Στο σημείο αυτό επιπρόσθετα θα πρέπει να αναφερθεί πως οι Προϊστάμενοι της Γεν. Δ/νσης  Κτηνιατρικής της Ε.Ε. (Chief Veterinary Officers) συναντώνται επίσημα τουλάχιστον μια φορά το δίμηνο, έχουν τακτική επαφή με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι υποχρεωμένοι να μελετούν την ενωσιακή νομοθεσία. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πως συνάδει η εκπλήρωση των ανωτέρω αναφερομένων καθηκόντων, μόνο με την επιθυμητή καλή γνώση ξένης γλώσσας, όταν εγκυμονεί ο κίνδυνος η θέση αυτή να πληρωθεί από άτομο που δεν κατέχει ούτε πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Καθίσταται λοιπόν ακατανόητη έως ύποπτη η διαφοροποίηση αυτή που αφορά στην Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής.

Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας ή σκοπιμότητας, αποτελεί και το γεγονός ότι στις Γενικές Διευθύνσεις Αγρ. Ανάπτυξης και Αποκεντρωμένων Δομών, μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με την προκήρυξή, άτομα με ειδικότητες άσχετες από τις Γεωτεχνικές ή απόφοιτοι Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επισημάνσεις της Ομοσπονδίας περί τροποποίησης των διατάξεων που καθορίζουν τις επιλέξιμες ειδικότητες για κατάληψη των θέσεων ευθύνης των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αποκεντρωμένων Δομών, όπου κατά παρέκκλιση κάθε επιστημονικής βάσης μπορούν να προΐστανται ακόμη και ΠΕ Διοικητικού ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης χωρίς βασικό πτυχίο Γεωπόνου. Έτσι μπορεί αντί για Γεωπόνος, όπως θα ήταν φυσικό, να επιλεγεί υπάλληλος με πτυχίου Φιλόλογου, Θεολόγου, κ.ο.κ και αυτός να προΐσταται Υπηρεσιών που η  συντριπτική πλειοψηφία των αντικειμένων τους αφορά τον κλάδο των Γεωπόνων .

Σε συνέχεια των παραπάνω, αναμένουμε από τους αρμόδιους και την πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. να αποδείξουν πραγματικά ότι επιδιώκουν την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και την αριστεία και να τροποποιήσουν την προκήρυξη. Οι επόμενες ενέργειές τους θα αποδείξουν αν πρόκειται μια προσχεδιασμένη ενέργεια φωτογράφησης των “αρίστων” που δεν θέλουν να αποκλείσουν ή για προϊόν άγνοιας ως προς την σοβαρότητα των θέσεων οι οποίες προκηρύσσονται.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.