w02-154626w30134119

Σε πυρήνα πρασίνου θα μετατραπεί περιοχή διακοσίων ενενήντα στρεμμάτων στον άξονα της οδού Επταπυργίου, στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Μέσω του σχετικού έργου που θα χρηματοδοτηθεί με 15,4 εκατομμύρια ευρώ, από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα γίνουν παρεμβάσεις τόσο στον συγκεκριμένο άξονα όσο και σε κάθετους δρόμους, πάρκα και ελεύθερους χώρους, ενώ θα φυτευτούν 1.708 νέα δένδρα και 7.886 φυτά διαφόρων ειδών.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά στον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό της οδού Επταπυργίου -από την οδό Ανθέων μέχρι την οδό Α. Παπανδρέου- και των κάθετων σε αυτήν οδών, καθώς και τμημάτων των οδών Ρήγα Φεραίου και Οδ. Φωκά, με τη δημιουργία ενός άξονα γραμμικού πρασίνου. Επίσης, αφορά και στους περιμετρικούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως πάρκα, εκκλησίες, πολιτιστικά κέντρα κλπ., αλλά και χώρους πρασίνου όπως τα πάρκα Εθνικής Αντίστασης, Αθανασιάδη και Δημητσάνα.

Οι παρεμβάσεις για τον κύριο άξονα της Επταπυργίου καθώς και μέρος του άξονα της Ρήγα Φεραίου και Οδ. Φωκά αφορούν στον ανασχεδιασμό και τη διεύρυνση των πεζοδρομίων, στον ορθολογικό σχεδιασμό με έμφαση στον πρασινισμό, με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό των νησίδων με πράσινο. Η παρέμβαση περιλαμβάνει επίσης ράμπες και όδευση τυφλών, κυκλοφοριακή οργάνωση με διαμορφώσεις κόμβων, αλλά και μέτρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών. Θα γίνει ρύθμιση της απαγόρευσης στάθμευσης και υπόδειξη με κατακόρυφη σήμανση χώρων οργανωμένης στάθμευσης εκτός οδού. Επίσης θα τοποθετηθεί νέος αστικός εξοπλισμός, όπως παγκάκια, καλάθια απορριμμάτων, πέργκολες, πινακίδες σήμανσης, ιστοί φωτισμού και άλλα φωτιστικά σώματα, στύλοι πινακίδων οδικής σήμανσης ή και πληροφοριών, βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων και υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Στο έργο περιλαμβάνονται επιπλέον αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, καθώς πρόκειται για μια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου έχουν ανασκαφεί κατά το παρελθόν ταφές βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, καθώς και έργα υποδομών της ίδιας περιόδου. Χωροθετείται εκτός των τειχών στο ευρύτερο περιβάλλον των Βορειοδυτικών τειχών και σε άμεση γειτνίαση με το φρούριο του Επταπυργίου και του περιβάλλοντος χώρου του.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υπέγραψε την απόφαση για το έργο, επισήμανε ότι πρόκειται για μία από τις εμβληματικές παρεμβάσεις που προωθούνται μαζί με άλλα έργα, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η αναβάθμιση των συνοικιών Κηφισιάς και Βότση στην Καλαμαριά, της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κ.ά. Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι το Επταπύργιο είναι το DNA της Θεσσαλονίκης και εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.