kasselakis
Τι υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την στήριξή του στους αγρότες αλλά και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τα προβλήματά τους παρουσιάζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Στην ανάρτησή του αναφέρει: «Τους τελευταίους μήνες έχω επισκεφθεί πολλές αγροτικές περιοχές και έχω αφουγκραστεί την ανησυχία των συμπολιτών μας αγροτών για την ανασφάλεια που βιώνουν στη ζωή τους» και σημειώνει ότι πρόκειται «για μια ανασφάλεια απολύτως δικαιολογημένη, όπως είναι και ο αναβρασμός που εκφράζεται αυτή τη στιγμή. Αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο κόστος παραγωγής όχι λόγω της εισαγόμενης ακρίβειας όπως έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά λόγω της αισχροκέρδειας».

Ακολούθως παρουσιάζει τις θέσεις του:

  • Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.
  • Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7 σεντς η κιλοβατώρα.
  • Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.
  • Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
  • ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.
  • Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.
  • Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση. Δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.
  • Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Κλείνοντας απευθύνεται στους αγρότες: «οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ δίπλα τους. Είμαστε μαζί σας».

Θ. Γλαβίνας: Η κυβέρνηση επέδειξε αδιαφορία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Γλαβίνας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24», καταλόγισε στην κυβέρνηση λάθη, καθυστερήσεις και αδιαφορία για τους αγρότες.

«Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά λάθη, με πολλές καθυστερήσεις και έχει επιδείξει αδιαφορία. Για τις μειωμένες ενισχύσεις, για την καθυστέρηση και την περικοπή των αποζημιώσεων, για το αυξημένο κόστος παραγωγής, παραδείγματος χάριν, θα μπορούσαμε να έχουμε την επιστροφή του ΦΠΑ ή τον μειωμένο ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα παραπάνω θέματα, αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί», ανέφερε ο κ. Γλαβίνας. Υποστήριξε ότι «οι αγρότες ορθά διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους με ισχυρό τρόπο και η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα. Πρέπει άμεσα να βρει λύση στα αιτήματά τους, γιατί είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τα μπλόκα των αγροτών, αν τελικά αυτά γίνουν, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος διαφώνησε με το κλείσιμο των εθνικών οδών, το οποίο χαρακτήρισε ως μη ενδεδειγμένο μέτρο. «Καλό είναι να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Νομίζω οφείλουμε να βρούμε άμεσα τις λύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τα αιτήματά τους. Οι αγρότες βρίσκονται ήδη σε ένα αδιέξοδο. Ζητούν αξιοπρέπεια. Τα χρήματα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι εφόσον τα χρήματα δεν επαρκούν θα ενισχύσει με κρατικούς πόρους τον ΕΛΓΑ».

Με αφορμή την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ και την προσχώρηση στη ΝΔ, της Εύης Χριστοφιλοπούλου, ο Θανάσης Γλαβίνας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη κάποια στελέχη που έχουν φύγει εδώ και αρκετό καιρό από το ΠΑΣΟΚ για τους δικούς τους λόγους. «Το να φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία παίρνει διαρκώς στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, όπως συμβαίνει και στο υπουργικό συμβούλιο, μήπως δείχνει ότι η ίδια δεν έχει στελέχη; Ότι δεν εμπιστεύεται τα στελέχη της; Διαβάζουμε σε ένα άρθρο της “Καθημερινής”, τον τίτλο “τα βίντεο ευτυχώς μένουν”. Προφανώς, αναφέρεται σε κατά καιρούς δηλώσεις, όχι μόνο της κ. Χριστοφιλοπούλου, αλλά και άλλων στελεχών, που παλαιότερα ήταν στο ΠΑΣΟΚ και μετά πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έλεγαν πολλά εναντίον των κομμάτων που τελικά κατέληξαν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι στάση ηθικής και στάση αξιών στην πολιτική; Εμείς δεν το υπηρετούμε αυτό. Μπορεί να προχωρούν τα πράγματα στην κοινωνία, αλλά όταν έχεις μια πολιτική ιδεολογία και όταν παράλληλα έχεις εκφραστεί εναντίον ενός πρωθυπουργού ή ενός προέδρου κόμματος, δεν μπορεί μετά να τον υπηρετείς και να τον θαυμάζεις».

Μ. Χνάρης: Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δημιουργήσει για τους αγρότες

«Με τα εξαγγελλόμενα αποσπασματικά και κατόπιν εορτής μέτρα, υπό το βάρος των κλιμακώσεων των αγροτικών κινητοποιήσεων, προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, που η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης, αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι «η συστηματικά λανθασμένη αγροτική πολιτική της, των τελευταίων ετών, έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να δώσει στους παραγωγούς μας αυτό που δικαιωματικά και ισότιμα τους αξίζει, άμεσα και έγκαιρα, χωρίς άλλα εμπόδια και καθυστερήσεις και όχι να τους καθιστά επαίτες της μικροπολιτικής της».

Δηλώσεις του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλη Κόκκαλη, on camera

Για την κυβερνητική τροπολογία σχετικά με το αγροτικό ρεύμα

Αφού έγινε η ανακάλυψη πριν μία βδομάδα ότι έκοψαν το ρεύμα σε 191 πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, κι αφού παραδέχτηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός ότι έχει εξαγγελθεί πριν 3 μήνες, έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση για να εφαρμόσει τα αυτονόητα. Ζητούμε να εφαρμοστεί η τροπολογία σε όλες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την Ελλάδα. Ζητούμε την έκδοση λογαριασμών του ρεύματος 2 φορές τον χρόνο για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Νέα Αριστερά: «Η κοροϊδία στους αγρότες συνεχίζεται»

«Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να παρεμβαίνει ως σχολιαστής της επικαιρότητας. Την ώρα που τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται ο κ. Μητσοτάκης με μια ανακοίνωση-πυροτέχνημα εξήγγειλε την αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας», αναφέρει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «Η κοροϊδία στους αγρότες συνεχίζεται».

Σχολιάζει ότι «αυτό που ξέχασε να πει είναι ότι εκατοντάδες αγρότες που είδαν το κεφάλαιό τους να καταστρέφεται ολοσχερώς, δεν έχουν λάβει καν την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ ενώ ακόμα και σήμερα, έξι μήνες μετά, δεν γνωρίζουν το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού της τελικής αποζημίωσης». Προσθέτουν ότι «οι συνεργάτες του μάλλον ξέχασαν να τον ενημερώσουν πως ούτε η εφάπαξ αποζημίωση για την οικοσκευή έχει καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους, τους πολίτες δηλαδή που έχασαν τα σπίτια τους». Στο ίδιο πλαίσιο συμπληρώνουν ότι δεν υπήρξε «ούτε κουβέντα» για τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ενώ για το αγροτικό πετρέλαιο ένα «θα δούμε».

«Αλήθεια, για ποιο πράγμα θριαμβολογείτε, κ. Μητσοτάκη; Ελπίζουμε την Παρασκευή να έρθετε στη Βουλή στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία. Εκεί θα υποχρεωθείτε να απαντήσετε επί της ουσίας, όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», σημειώνει η Νέα Αριστερά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.