20210426_131159

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου συμμετείχε, σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Στην ατζέντα των Υπουργών των 27 Κρατών Μελών συζητήθηκαν: το Πρόγραμμα εργασίας της Πορτογαλικής Προεδρίας,  η δέσμη μεταρρύθμισης της νέας ΚΑΠ 2023-2027, η κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων, οι εμπορικές συμφωνίες στο γεωργικό τομέα, η αξιολόγηση της στρατηγικής για την καλή μεταχείριση των ζώων 2012-2015 και η επισήμανση τροφίμων που περιέχουν αυγά, σχετικά με τη μέθοδο εκτροφής ωοτόκων ορνίθων.

Στο πλαίσιο του συμβουλίου επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Η αγροδιατροφική παραγωγή εξασφάλισε μεν την επισιτιστική επάρκεια κι αυτάρκεια των καταναλωτών εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο, δεν έμεινε αλώβητη με το πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών να είναι μεγάλο σε όλες της χώρες της Ευρώπης. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμη η επέκταση των παρεκκλίσεων COVID-19 που θεσπίστηκαν το 2020 σχετικά με τα επιχειρησιακά ταμεία και τα επιχειρησιακά προγράμματα έτους 2021, καθώς η πανδημία έχει παραταθεί.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το μέλλον του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα, με έμφαση στη διασφάλιση ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και ανθεκτικού μέλλοντος για το σύνολο των ευρωπαίων αγροτών, αλλά και των αγροτών κάθε κράτους – μέλους ξεχωριστά, εκμεταλλευόμενη και τα εργαλεία της νέας ΚΑΠ. Στόχος, να μετατραπεί ο ευρωπαίος αγρότης σε επικεφαλής δύναμη του κόσμου που έρχεται.

«H νέα ΚΑΠ 2023 -2027 αποτελεί μία ξεκάθαρη ευκαιρία για το μέλλον του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα, που δεν πρέπει να χαθεί με τίποτα. Δεν είναι μια συμβατική μας υποχρέωση, αλλά μία μεγάλη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας συντονίζοντας κάθε κράτος- μέλος τις εθνικές του πολιτικές με το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου κατά την τοποθέτησή του.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.