ellinoboulgarika-sunora-fortiga

Με μπλόκο στις εξαγωγές απειλούν τα «έξυπνα μέτρα» για τον περιορισμό της πανδημίας που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η αναγκαστική εξέταση όλων των οδηγών φορτηγών που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα και θέλουν να περάσουν από τα σύνορα στην χώρα μας με rapid test.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε και τον «κόφτη» που έβαλαν για 400 άτομα καθημερινά που θα μπορούν να περνούν από τις πύλες εισόδου στην χώρα μας. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται μέχρι στγμής και οι οδηγοί των φορτηγών.

Αυτά τα μέτρα, που αποφασίστηκαν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ουρές χιλιομέτρων με οχήματα που επιστρέφουν στην χώρα μας για να φορτώσουν με προϊόντα τα οποία στη συνέχεια θα εξαχθούν στις αγορές της Ευρώπης.

Όπως δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, «ενώ τα προβλήματα στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και ιδίως φρούτων και λαχανικών που προκλήθηκαν στην Ευρώπη, την περασμένη εβδομάδα – ιδίως στην διαδρομή Ιταλία πέρασμα Brenner – από την Γερμανία, την Αυστρία (Τιρόλο) και την Τσεχία, τα οποία αντιμετωπίσθηκαν και βελτιώθηκε η εικόνα, μετά από παρέμβαση της χώρας μας προς τις Κυβερνήσεις τους, η Ελληνική Κυβέρνηση ήρθε στη συνέχεια και εφάρμοσε περιοριστικά μέτρα στα χερσαία σύνορα, τα οποία έχουν προκαλέσει εμπλοκή στην ομαλή διενέργεια των διεθνών εμπορευματικών μεταφορών, η οποία επηρεάζει κυρίως την χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους Ευζώνους – που μαζί με το τελωνείο του Προμαχώνα αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου της χώρας και στις οποίες καταλήγουν οι κύριοι οδικοί άξονες που την συνδέουν με την υπόλοιπη Ευρώπη και τα Βαλκάνια – είναι άνευ προηγουμένου. Αν δεν γίνουν άμεσες ενέργειες για την εξαίρεση των φορτηγών οχημάτων και των οδηγών τους συμπεριλαμβανομένων και των επιστρεφόντων κενών προς φόρτωση φρούτων και λαχανικών, από τους περιορισμούς που ορίζει η κυβέρνηση, έχει καταστεί αδύνατη η διέλευση των συγκεκριμένων συνόρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και ειδικότερα των εξαγωγών και διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών που η αιχμή τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώστε ότι μόνο οι γειτονικές Βαλκανικές χώρες αποτελούν για τη διακίνηση των φρούτων και λαχανικών το 35% των εξαγωγών μας. Λάβετε υπόψη ότι μόνο από τον Προμαχώνα διέρχονται ημερησίως τουλάχιστον 2.000 φορτηγά – αυτοκίνητα. Ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, σεβόμενοι και τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για Πράσινες Λωρίδες και να επαναφέρουν αμέσως τις εξαιρέσεις από τα τεστ για επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών. Διαφορετικά, αυτές οι ενέργειες θα βλάψουν την εφοδιαστική αλυσίδα των φρούτων και λαχανικών της χώρας μας με τεράστιο κόστος και χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον έλεγχο του ιού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 20/2 – 5/3/2021, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 228.120 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 231.058 τόνων
Μανταρίνια 127.686 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 111.165 τόνων
Λεμόνια 7.940 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 5.409 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 354 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 210 τόνων
Μήλα 57.521 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 56.410 τόνων
Αγγούρια 31.547 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 26.308 τόνων
Ακτινίδια 137.134 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 138.368 τόνων

ΠΗΓΗ: Agrotypos.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.